Slujire arhierească în Parohia Joia Mare

În duminica a VII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Joia Mare, răspunzând invitației părintelui paroh Alexa Birău, pentru a sărbători trei evenimente deosebite din viața parohiei, și anume:

  1. 130 de ani de la zidirea bisericii cu hramul „Sf. Cuv. Paraschiva” – 1883/84
  2. 90 de ani de la schimbarea denumirii localității din KÓ”kÓ”rao în Joia Mare. acest eveniment a avut loc în Joia Paștilor, în anul 1919, în timpul atacului armatei române, care a respins trupele maghiare.
  3. Sfințirea monumentului ridicat în amintirea eroilor satului din cele două războaie mondiale.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, informează episcopiaaradului.ro

Cuvântul de învățătură (pe baza citirilor scripturistice Rom. 15 și Matei 9) a fost pus sub titlul „Tărie și slăbiciune în împlinirea îndatoririlor creștine” și călăuzirea cumpănită a vieții, urmând pilda Mântuitorului. Chiar și cei încercați de suferință nutresc speranța de vindecare prin credința mântuitoare dobândind roada stăruinței. În acest cadru, ca și al Anului omagial euharistic, al Sfintei Spovedanii și Împărtășanii, cercetarea cugetului privind credința adevărată și faptele bune care o acoperă este sfatul de urmat, a amintit chiriarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentele rânduite, Înaltpreasfinția Sa, a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Sorin Streulea.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru merite deosebite, părintele paroh Alexa Birău a primit distincția de iconom stavrofor.

Sfințirea monumentului, ridicat prin strădania credincioșilor din Parohia Joia Mare și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Almaș, a avut loc la sfârșitul Sfintei Slujbe, în prezența oficialităților locale. Tot aici, chiriarhul a săvârșit Parastasul de pomenire pentru eroii satului, subliniind importanța evenimentului în viața parohiei prin omagierea eroilor căzuți pentru credință și fapte de eroism, în apărarea patriei și credinței străbune.

Parohia Joia Mare este o localitate așezată în defileul Joia Mare – Cociuba, atestată documentar în anul 1439, ca fiind parte din domeniul Șiriei. Timp de șase veacuri ea a fost scutul de apărare împotriva invaziilor străine de tot felul. Sub raportul populației de astăzi, numărul locuitorilor este mai mic; dintre aceștia 98 sunt credincioși ortodocși.

Comentarii Facebook


Știri recente