Slujire arhierească în Parohia Chelmac din Arhiepiscopia Aradului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Duminica a XXXIII-a după Rusalii, a Vameșului și Fariseului, 21 februarie 2016, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, s-a aflat în satul său natal, Chelmac, din Arhiepiscopia Aradului, săvârșind Sfânta Liturghie în biserica parohială împreună cu Părintele Paroh Cornel Ardelean și cu cei doi diaconi de la Catedrala Episcopală din Giula, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La slujbă au participat numeroși credincioși și mai mulți copii, care au fost împărtășiți de ierarh cu Sfintele Taine, la momentul potrivit.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul de tineret Anastasis al parohiei, reînființat în 2007 de Părintele Matei Vasile Florin, preot paroh la Bata și originar din Chelmac și condus, de această dată, de tânărul Andrei Constantin, fiul unui alt preot, provenind din același sat. Parohia Chelmac are o veche tradiție corală, din anul 1923-1924, când a fost înființat primul cor bărbătesc al parohiei, de către învățătorul Pavel Bichicean din Lipova și care a funcționat sub diferiți dirijori, până prin anul 1995.

În 1952, un alt învățător din sat, pe nume Ion Crișan, a înființat și el un cor mixt, care a evoluat de-a lungul vremii, ajungând și la 80 de persoane.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a putea sluji din nou în satul său natal, aducând mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului pentru binecuvântarea acordată și Părintelui Paroh Cornel Ardelean pentru împreună-slujire și i-a felicitat pe credincioși pentru faptul că prin numărul lor, cântarea corală și dragostea față de Biserică dovedesc că sunt o comunitate vie, cu nădejdi pentru viitor.

Urmând îndemnului Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în cadrul slujbei s-au făcut rugăciuni de pomenire și a fost omagiată personalitatea marelui Mecenat Emanuil Gojdu, la împlinirea a 214 ani de la nașterea sa, ce a avut loc în 21 februarie 1802. Rugăciuni de pomenire au fost săvârșite și în Capela Românească din Budapesta, care a fost pusă la dispoziția comunității românești din capitala Ungariei în 1900, prin bunăvoința și sprijinul Fundației Godju, iar de-a lungul anilor câteva mii de studenți din Transilvania și Ungaria au beneficiat de burse de studii, din partea aceleiași Fundații.

Biserica de zid a Parohiei din Chelmac, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost construită în jurul anului 1800, pe locul unei alte biserici mai vechi, din lemn, care data din 1748 și fusese achiziționată și mutată în satul Tisa, din Județul Hunedoara, unde există până în ziua de astăzi. Biserica actuală din Chelmac a fost sfințită în anul 1815.

Comentarii Facebook


Știri recente