Slujire arhierească în Parohia Apateu, Protopopiatul Ineu

Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat duminică, 13 decembrie 2015, slujba Sfintei Liturghii, în biserica Parohiei Apateu, Protopopiatul Ineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului. Din soborul slujitor au făcut parte şi: părintele paroh Constantin Ilica, pr. Adrian Zaha, Protopopul Ineului, pr. Simion Mladin, ecleziarhul Catedralei arhiepiscopale din Arad şi arhid. Tiberiu Ardelean.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a vorbit credincioşilor prezenţi despre trebuinţa răspunderii necondiţionate la chemarea sfântă pe care Dumnezeu o face tuturor credincioşilor la mântuire şi nejustificarea oricărei şovăieli în a o urma.

Această chemare răsună în cuget mai ales în ajunul marilor sărbători creştine când se face şi bilanţul faptelor bune ca mărturisitoare ale credinţei adevărate prin dragostea faţă de Dumnezeu şi aproapele, acum într-un an închinat misiunii Bisericii, prin parohiile şi mănăstirile ei, având în vedere şi pilda Sfinţilor Strămoşi, cum este numită duminica prezentă, ca şi a marilor duhovnici pentru care Sfântul Ioan Gură de Aur este călăuză dreaptă”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

În încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ilica a adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii din Parohia Apateu, precum şi preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei. La sfârşit, corul dirijat de părintele paroh, a susţinut un concert de colinde cu ocazia apropierii Sărbătorii Nașterii Mântuitorului Hristos.

Scurt istoric al bisericii

Biserica a fost construită în perioada iulie 1909 – noiembrie 1910, în stilul tradițional al bisericilor din regiunea Aradului, fără cupolă. În exterior are forma de navă cu abside laterale (stranele). Partea superioră a turnului (turla) este acoperită cu tablă și este o adevărată bijuterie în stilul barocului vienez, bine proporționat, bogat ornamentat, cu motive geometrice. Biserica a fost pictată între anii 1977-1978 de către pictorul Ioan Căzilă în tehnica a fresco, stil neobizantin. Biserica a fost renovată în anul 2010 când s-a și pavat împrejurul bisericii. În 2011 a fost pardosit interiorul cu marmură, iar în 2012 s-a refăcut acoperișul, fiind acoperită cu tablă.

Comentarii Facebook


Știri recente