Slujire arhierească în Parohia Agrișu Mare

În Duminica a V-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a efectuat o vizită pastorală în Parohia Agrișu Mare, Protopopiatul Ineu, pentru a binecuvânta și sfinți lucrările de restaurare și pictură a iconostasului bisericii parohiale, potrivit episcopiaaradului.ro.

Întâmpinat de către preotul paroh Adrian Zaha, de oficialitățile locale, de enoriași, de copiii și tinerii satului, care i-au oferit flori, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, în prezența unui număr mare de credincioși. În cuvântul de învățătură ierarhul a explicat fragmentele biblice (Romani 10, Matei 8) în sensul demnității omului creat după chipul lui Dumnezeuspre a realiza asemănarea cu El prin înaintarea continuă în bine.

„Dumnezeu a făcut toate bune, dar o ceată de îngeri a căzut din bine prin mândria de a fi mai presus de Creator. Totodată au invidiat pe om pentru menirea sa căutând să-l atragă pentru a-l înrobi. Rugăciunea pe care Mântuitorul ne-a lăsat-o cere să fim izbăviți de3 ispita celui rău, care este persoană, nu numai personificare a răutății. Domnul Iisus a lucrat pentru salvare, cum dovedește minunea din Sfânta Evanghelie de astăzi. Toți credincioșii trebuie să fie solidari în bine, așa cum spune apostolul duminicii: „cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire”, a spus ÎPS Arhiepiscop Timotei.

În încheierea Sfintei Liturghii s-a oficiat slujba parastasului pentru unul dintre ctitorii importanți ai bisericii parohiale, Sandu Jivan. Preotul paroh a adus mulțumiri IPS Arhiepiscop Timotei pentru grija părintească pe care o poartă față de credincioșii eparhiei,

Biserica parohială a fost construită în perioada 1934-1936 în stil bizantin, fiind respectată schema generală a planului centrat în formă de cruce și cupole. Considerată a fi un adevărat manifest, biserica din Agrișu Mare a fost realizată într-o manieră neîntâlnită în epocă și în zonă. Ea însumează tradiții medievale diverse: Țara Românească, Moldova veacului al XVII-lea, Transilvania romanică, Bizanțul de la cumpăna mileniilor. Pictura murală a fost executată în tehnica fresco în perioada anilor 1974-1975. Printre obiectele patrimoniale de valoare ale bisericii din Agrișu Mare se pot aminti: Cartea românească de învățătură (Iași 1643)și Octoihul (București, 1720).

Comentarii Facebook


Știri recente