Slujire arhierească în Paraclisul mitropolitan Sfântul Ioan Teologul din Chișinău

Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat la 8 ianuarie 2012, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Petru a tâlcuit Evanghelia din Duminica după Nașterea Domnului, după care s-a referit și la viața Sfântului Nicodim de la Tismana, „harnic ostenitor duhovnicesc pe pământ românesc”.

Între altele, Mitropolitul Basarabiei a spus: „Învățăm de la sfânta familie, din Evanghelia de astăzi, că soții trebuie să fie credincioși, să asculte de Dumnezeu pentru că acolo unde este credință, sfatul lui Dumnezeu, care ne îndeamnă la fapte bineplăcute Lui și de folos nouă, este auzit deslușit. Părinții au datoria să-și crească copii în credință față de Dumnezeu și cu mult respect față de oameni. Ne spune Mântuitorul: „Lăsați copii să vină la Mine”, aceasta înseamnă să-i aducem la biserică, să-i împărtășim mai des, să le explicăm învățătura de credință pentru a crește și ei buni creștini”.

Vorbind despre viața sfântului Nicodim, Înaltpreasfințitul Petru a spus: „Sfântul Nicodim s-a nevoit în părțile Olteniei de astăzi și datorită vieții sale sfinte s-a învrednicit de darul facerii de minuni încă de pe când era în viață – alunga demoni și avea darul vindecării de boală. După trecerea la cele veșnice Dumnezeu a preaslăvit moaștele sale cu darul vindecării și a izvorârii de mir. Multă lume s-a vindecat și se vindecă și astăzi dacă se aproprie cu credință de moaștele sale. Fiind ales de Dumnezeu sfântul Nicodim a ctitorit și câteva lăcașe de cult, cel mai cunoscut fiind Tismana, așezământ monahal unde se păstrează și o parte din moaștele sale”.

„Sfântul Nicodim este pentru noi creștinii o pildă vie din care învățăm cum să facem voia lui Dumnezeu, cum să ne sfințim viața ca să moștenim Împărăția lui Dumnezeu”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente