Slujire arhierească în localitatea Morești

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei s-a aflat astăzi, 07 septembrie 2013, în localitatea Morești, protopopiatul Târgu-Mureș, unde a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia aniversării a 130 de ani de la zidirea locașului de cult și 450 de ani de atestare documentară a localității.

În această seară, chiriarhul va participa la recepția organizată cu ocazia aniversării centenarului Palatului Culturii din Târgu-Mureș.

„Satul Morești este atestat documentar încă din anul 1567 iar în 1614 o conscripție prezintă așezarea ca având 21 de fumuri. În anul 1699 sub presiunea trecerii la grecocatolicism, în biserica din Morești slujea părintele român Ilie care declara ferm: În religia în care am fost până acum în aceea vreau să și rămân, până la moarte. În ciuda opoziției preotului și a credincioșilor are loc unirea declarată cu Roma dar, după doar 30 de ani românii se reîntorc la ortodoxie. În anul 1776 aici îl găsim pe preotul Nicolae Tacșa, aflat sub autoritatea episcopului Dionisie Novacovici, păstorind 245 de suflete având demnitatea de protopop al protopopiatului de atunci (Valea Nirajului și Moșuni). Biserica este în formă de navă, cu tavanul plat și cu turle deasupra intrării. Pe parcursul celor 130 de ani de existență a fost renovată în mai multe rânduri. Cele mai importante lucrări au avut loc în anul 2004 când a fost consolidată prin înlocuirea fundației în partea de sud, iar zidăria peretelui de pe aceeași parte a fost refăcută. A fost reparat acoperișul și a fost refăcută în totalitate instalația electrică iar geamurile si ușa au fost înlocuite. Tencuielile interioare și exterioare au fost refăcute iar sculptura iconostasului a fost recondiționată. În același timp a fost construită o casă parohială nouă. În acest an, în luna august s-au făcut renovări la naosul și altarul bisericii”, a precizat părintele Marius Negrușa, potrivit reintregirea.ro.

Foto: arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente