Slujire arhierească în Duminica a VIII-a după Rusalii, la Parohia Crâstor – Ungaria

În Duminica a VIII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan s-a aflat în mijlocul credincioșilor ortodocși români din Parohia Crâstor (Sarkadkeresztúr), din Protopopiatul Dobrițân, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului, împreună cu Preotul Paroh Alexandru Șereș și cu Arhidiaconul Claudiu, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Despre o viață bisericească organizată la Crâstor se poate vorbi din a doua jumătate a secolului XVIII, când românii din această localitate aveau o biserică de lemn, care a rezistat până la anul 1900. După acest an, slujbele au fost ținute într-o sală din școala confesională, până în 1943, când a fost amenajată o capelă, ce fusese cumpărată de la baptiștii din comună și care funcționează, cu mici adaptări și restaurările necesare, până în ziua de azi.

Din anul 1936, preot paroh la Capela românească din Crâstor a fost pentru o perioadă de 55 de ani Părintele Roman Mișcuția, născut la Giula, în 1915, într-o familie numeroasă, cu 11 copii, iar unul dintre frații săi a fost tot preot, la Parohia din Chitighaz. În prezența membrilor familiei și a altor credincioși, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și soborul slujitor au făcut slujba Parastasului pentru Părintele Roman Mișcuția, acest vrednic slujitor al altarului, care a păstorit cu credincioșie, vreme de atâția ani, pe românii ortodocși din Crâstor.

Întâlnirea de suflet de la Crâstor s-a terminat printr-o agapă comună, oferită credincioșilor de urmașii Părintelui Roman Mișcuția, pentru odihna sufletului său.

Comentarii Facebook


Știri recente