Slujire arhierească, în Duminica a V-a după Rusalii, la Mănăstirea „Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Teodor Tiron” din satul Ulmu, raionul Ialoveni.

După cum ne informează Biroul de Presă al Mitropoliei Basarabiei, în Duminica a V-a după Rusalii, la 27 iunie, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea „Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Teodor Tiron” din satul Ulmu, raionul Ialoveni.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru, a explicat pericopa evanghelică din Duminica a V-a după Rusalii, a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei. Printre altele, Înaltpreasfințitul Petru a spus: „Existența demonilor este o realitate și Evanghelia de astăzi ne confirmă acest lucru. Sfântul Apostol Petru, în prima sa Epistolă, ne atenționează de lucrarea și pericolul care vine peste om din partea diavolului, când zice: „fiți atenți, potrivnicul vostru, diavolul, umblă răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită”. Cel rău caută diferite posibilități să pună stăpânire pe sufletul omului, iar când reușește acest lucru, vedem în Evanghelia de astăzi, omul nu mai are personalitate, facultățile lui mintale, vocea, sunt folosite de cel rău. Omul, stăpânit de duhuri rele, devine furios și este pornit să facă rău celor din jur, pentru că ne spune, iarăși Evanghelia, că „nimeni nu putea trece pe acolo” unde erau acești demonizați. Și când au înțeles că de față este Fiul lui Dumnezeu, după ce l-au întrebat: „Ai venit aici înainte de vreme ca să ne chinuiești?” cu același gând de a face rău oamenilor, l-au rugat să le permită să intre în turma de porci, care era în apropiere. Deci, demonii tot timpul urmăresc să facă rău, să chinuie ființa umană. Mântuitorul Iisus Hristos le-a permis să intre în turma de porci pentru a le aminti locuitorilor cetății Gadarei, că ei încălcau legea veche, care le interzicea să crească porci. Ei creșteau porcii nu pentru mâncare, ci pentru a-și mări veniturile, adică din lăcomie, încălcând astfel Legea lui Moise”.

„Părinții Bisericii spun că, de fapt, orice patimă, orice păcat este o dovadă că cel rău are o lucrare în sufletul omului. De aceea, lupta împotriva patimilor și a întunericului, pe care acestea îl aduc în inima omului, este o luptă împotriva diavolului”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

„Cu cât mai mult ne apropiem de cele sfinte, mergem cu regularitate la biserică, ne rugăm, postim, facem faptele cele bune, ne spovedim, ne împărtășim cu Sfintele Taine sau citim cărți sfinte, sufletul nostru se umple de harul Duhului Sfânt. Și cum aflăm că Duhul Sfânt lucrează în sufletul nostru?” Ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola sa către Galateni: „Roada Duhului este credința, bucuria, pacea, dragostea, blândețea, înfrânarea, curăția, bunătatea, facerea de bine, îndelunga răbdare”. Dacă creștinul are aceste virtuți este mărturia că Duhul Sfânt locuiește în sufletul lui și aceasta înseamnă că demonii stau departe de el”, a adăugat Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

La Sfânta Liturghie, a fost prezent și domnul Tudor Coșleț, primarul satului Ulmu, care este și ctitorul Mănăstirii de la Ulmu, care, după Sfânta Slujbă, a avut o întrevedere cu Mitropolitul și Exarhul Petru. Dl Tudor Coșleț, pentru sprijinul său acordat Bisericii, a fost decorat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu distincția – Ordinul Sanctus Stephanus Magnus.

Comentarii Facebook


Știri recente