Slujbe în limba română pentru credincioșii din comuna Bor, Serbia

Credincioșii ortodocși români din comuna Bor, Serbia, au, începând de duminică, preot, potrivit „Ziarul Lumina”. În data de 3 iulie, la Biserica ‘Sfinții Arhangheli și Cuvioasa Maică Parascheva’ din Malainița, a avut loc hirotonia întru preot a diaconului Antonie Isac. Este pentru prima dată după o perioadă de aproximativ 200 de ani de când credincioșii ortodocși români din zona Borului nu au mai avut posibilitatea să audă slujbă în limba lor maternă. Începând de acum, părintele Antonie Isac, noul hirotonit preot, începe să calce pe urmele preotului Ion Guran (preot la Zlot între 1837 și 1839, care a slujit în limba română).

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix, împreună cu un sobor de preoți, dintre care părintele Boian Aleksandrovici, vicarul administrativ al Timocului, părintele Rusalin Isac, profesor al Seminarului Teologic din Caransebeș, părintele Iel Buobu Lui, paroh de Horreum Margi și Isacova, părintele Ioan Liviu Micu, secretar al Protopopiatului Daciei Ripensis, și noul hirotonit preot Antonie Isac, paroh al Borului.

La slujbă au participat numeroși credincioși din Valea Timocului, Negotin, orașul și comuna Bor, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de credincioși, membri ai Asociației ‘Oastea Domnului’, filiala Timișoara.

Postul de preot pe seama Parohiei Bor a fost înființat la propunerea Preasfințitului Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, cu binecuvântarea și aprobarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Prin decizia chiriarhală a Preasfințitului Episcop Daniil, părintele Antonie a primit sub oblăduire toate satele din comuna Bor și a fost numit și administrator al parohiilor românești din Gorneana (Gornjane) și Metonița (Metovnica). La eveniment au participat și Zavișa Jurj, președintele Asociației Ariadnae Filum, Sania Vațici, președintele Asociației bisericești a femeilor ortodoxe ‘Sfânta Maxima’, reprezentanți ai ‘Oastei Domnului’ din Timișoara, precum și numeroși credincioși din zonă.

Comentarii Facebook


Știri recente