Slujbe de Bobotează la Sibiu

În toate bisericile din Sibiu se oficiază Sfânta Liturghie de Bobotează, după care preoții și enoriașii vor merge în procesiune spre inima cetății, unde se va oficia, în sobor, Sfințirea Mare a Apei. Mii de sticle cu apă sfințită sunt pregătite pentru credincioșii care vor veni în Piața Mare, iar la Catedrala mitropolitană va fi pregătit un vas de dimensiuni mari.

Ca în fiecare an, la sărbătoarea ‘Botezul Domnului’, sibienii sunt așteptați să participe la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, preoții și credincioșii de la parohiile sibiene vor veni spre centrul orașului, unde se va oficia rânduiala Sfințirii Apei, pe o scenă amenajată în Piața Mare.

‘Toate parohiile se vor îndrepta spre centrul orașului. Sunt stabilite niște trasee pentru aceste procesiuni. Ne vom întâlni cu preoții și credincioșii pe Bulevardul ‘Nicolae Bălcescu’ și vom merge împreună spre Piața Mare, unde vom face Sfințirea Mare a Apei. Vom împărți, la final, apă sfințită la toți credincioșii prezenți. Sunt pregătite câteva mii de sticluțe mici, pe care le vom oferi oamenilor. Va rămâne și în catedrală un recipient mare pus la dispoziția oamenilor câteva zile după sărbătoare, pentru ca aceștia să aibă posibilitatea de a lua apă sfințită și după marele praznic’, a explicat IPS Mitropolit Laurențiu după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania

Procesiunile parohiilor

Enoriașii de la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ vor porni în procesiune împreună cu preoții conduși de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, spre Biserica ‘Înălțarea Domnului’ și ‘Sfântul Nicolae’, unde se vor adăuga preoții și credincioșii de aici, după cum a precizat pr. Ioan Coșa, protopop de Sibiu.

Procesiunea va continua pe Calea Dumbrăvii spre centrul orașului. Un alt grup de preoți și credincioși va porni de pe strada Ștefan cel Mare, cu participarea preoților și enoriașilor de la Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’, ai Parohiilor Lazaret I, II, III, IV și V, de la Bisericile ‘Sfântul Nicolae’, ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ și ‘Nașterea Domnului’, precum și ai Parohiei Gușterița. credincioșii parohiilor din Orașul de Jos vor veni spre centrul orașului de pe strada Lungă, spre Piața Cibin, Pasajul Scărilor, cu participare din partea preoților și credincioșilor de la Parohiile Inferior I, II, III, IV și V, precum și de la Parohiile Cibin I și II, așa cum a mai menționat părintele protopop Ioan Coșa. Joncțiunea de pe bulevardul Nicolae Bălcescu va avea loc la ora 11:45, iar slujba de Sfințire a Apei va avea loc la ora 12:00.

Pregătiri la catedrala din Sfântul Gheorghe

Pentru sărbătoarea Bobotezei, la Catedrala ‘Sfântul Nicolae’ și ‘Sfântul Gheorghe’ din orașul Sfântul Gheorghe, se vor pregăti 2.000 de sticle de jumătate de litru cu apă sfințită, în Ajunul Bobotezei, când se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, după cum a precizat părintele paroh Cristian Groza. În ziua Bobotezei se vor sfinți alți 1.500 de litri de apă care vor fi împărțiți credincioșilor veniți la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur ce va fi oficiată în catedrală. ‘Catedrala din Sfântul Gheorghe este foarte încăpătoare, aici pot participa la slujbe 2.000 de persoane. Îi așteptăm pe credincioși aici’, a mai precizat pr. Cristian Groza.

Comentarii Facebook


Știri recente