Slujbe arhierești în Transilvania

În Duminica a VII-a după Rusalii, a vindecării celor doi orbi și a unui mut din Capernaum, ierarhii transilvăneni au îndemnat pe credincioși să aibe credință și să sporească rugăciunile către Doctorul Doctorilor, vindecătorul trupului și al sufletului.

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Turnu-Roșu, județul Sibiu, a fost în Duminica a VII-a după Rusalii un loc de pelerinaj pentru credincioși, informează „Ziarul Lumina”. La istoricul așezământ monahal din apropiere de Munții Făgăraș, datat încă din secolul al XVI-lea, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie și a binecuvântat paraclisul amenajat în demisolul bisericii mari a mănăstirii, lăcaș de cult aflat în construcție din 2009 și care acum este pregătit pentru pictura din interiorși pentru ultimele finisaje și amenjări interioare. Credincioșii din localitatea sibiană Turnu-Roșu, dar și din alte comunități învecinate cu mănăstirea au participat în număr mare la slujbele religioase, mulți dintre aceștia primind Sfintele Taine. În soborul de preoți s-au aflat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, starețul de la Turnu-Roșu, protosinghelul Petroniu Tănase, protopul de Sibiu, Ioan Coșa, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte din grupul psaltic „Lumină lină” din Alba-Iulia. Noul altar de slujire din paraclisul amintit a primit hramul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, urmând ca biserica mare să poarte hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Ochii sufletului și ai inimii

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tuturor credincioșilor, binefăcătorilor, autorităților locale și pelerinilor pentru sprijinul oferit mănăstirii sibiene în finalizarea lucrărilor la biserica mare. Apoi, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care este prezentată vindecarea a doi orbi și a unui mut demonizat.

„Înțelegem din această Evanghelie că fiecare dintre noi are posibilitatea de a-și curăți ființa lăuntrică, în așa fel încât ochii trupești să vadă în profunzime și ca să ni se deschidă ochii sufletelor noastre. Există ochii gândurilor noastre și ai inimii noastre, iar orice element din ființa umană intră în legătură cu Dumnezeu, are posibilitatea să vadă tainicul și adevărul care depășește imaginația noastră. Dacă am rămâne la cunoștința pământească, am reține această Evanghelie ca pe un adevăr istoric și anume că Mântuitorul a vindecat doi orbi și un mut demonizat, datorită milei Sale. Dacă privim aceasta cu ochii sufletelor noastre, ne dăm seama că fiecare dintre noi, prin credința noastră, Îl întâmpinăm și-L primim în noi pe Hristos. În funcție de această credință a noastră ni se deschid ochii sufletești, iar legătura noastră cu Dumnezeu este una tămăduitoare”, a subliniat Părintele Mitropolit. La final, starețul Petroniu Tănase i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea la Turnu-Roșu și i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului și un toiag arhieresc. Așa cum este obiceiul, la mănăstirea sibiană, toți credincioșii au participat, apoi, la agapa frățească oferită de obștea monahală.

Binecuvântare în Parohia Chețiu

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Chețiu din Protopopiatul Beclean, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Alături de ierarha slujit un sobor de 12 preoți și diaconi, între care consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Bogdan Ivanov, protopopul de Beclean, Doru Zinveliu și alți preoți din parohiile învecinate. Răspunsurile la strană au fost date deun grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Au luat parte la slujbă numeroși credincioși din parohie dar și din localitățile învecinate, oficialități județene și locale. Sfânta Liturghie a fost precedată de binecuvântarea lucrărilor realizate la biserica parohiei din Chețiu. Cu acest prilej IPS Părinte Andrei a sfințit iconostasul locașului de cult, reabilitat în ultimii ani.

„Să ne începem ziua cu rugăciune”

În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit, pornind de la pericopa evanghelică, despre vindecarea celor doi orbi și a unui mut din Capernaum, arătând că Iisus Hristos este Doctorul Doctorilor și vindecătorul trupului și al sufletului. Părintele Mitropolit a dat câteva îndemnuri duhovnicești credincioșilor prezenți la slujbă, printre care să se roage, să meargă la biserică, să postească, să citească Sfânta Scriptură și să facă fapte bune.

„Toți trebuie să ne rugăm! Să nu uităm să ne începem ziua cu o mică rugăciune, să nu ne încheiem ziua de muncă fără o mică rugăciune! Apoi, absolut toți creștinii trebuie să participe duminica la Sfânta Liturghie. O săptămână de muncă să se încheie cu participarea noastră aici, la ospățul credinței, unde Domnul Hristos așteaptă să ne învețe, să ne hrănească, să ne binecuvinteze. Totodată ar trebui să ne spovedim mai des pentru că prin Taina Sfintei Spovedanii ne ușurăm sufletul. Sigur că trăim într-o lume în care este multă iubire de plăcere dar, oricât de multă ar fi, posturile rânduite de Biserică aduc un echilibru în viața noastră” a spus IPS Mitropolit Andrei. La finalul Sfintei Liturghii,ierarhul a acordat distincția „Crucea Arhiepiscopală” parohului Iov Istrate, pentru misiunea pastorală pe care o desfășoarăîn Parohia Chețiu. De asemenea, au fost acordate diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în lucrările de renovare ale bisericii. Mitropolitul Clujului a săvârșit, la final,și o slujbă de sfeștanie la casă parohială, reabilitatăîn ultimii ani.Biserica din Chețiu a fost construităîn anul 1925. În ultimii 10 ani s-au realizat lucrări de consolidare a bisericii, s-au făcut reparații interioare și exterioare și s-a dotat locașul de cult cu obiecte liturgice. Totodată, s-au realizat reparații la casa parohială, care a fost într-o stare avansată de degradare.

Liturghie arhierească la parohia sălăjană Cristolț

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Cristolț, Protopopiatul Jibou. Din sobor au mai făcut parte Vasile Rus, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și fiu al satului, Dan Dregan, protopop al Protopopiatului Jibou, parohul Lucian Chiș și alți preoți slujitori din parohiile învecinate. Tot cu această ocazie, PS Petroniu a binecuvântat și lucrările efectuate la casa parohială din localitate.

În cuvântul de învățătură, ierarhul, vorbind despre venirea celor doi orbi la Mântuitorul, a subliniat faptul că în aproape toate minunile săvârșite, Domnul Hristos solicita credința celui care apela la tămăduire, în sensul că deși Mântuitorul săvârșea minunea respectivă, prin credință, omul își împropria sau făcea lucrătoare minunea lui Dumnezeu. Dacă uneori Mântuitorul nu întreba pe cel vindecat dacă are credință, se datora faptului că El constata credința acestuia așa cum a fost în cazul sutașului Corneliu sau a femeii cananeence căreia Mântuitorul i-a vindecat fiica. Astfel, vorbind despre vindecarea femeii cu scurgere de sânge, PS Petroniu a arătat faptul că deși lumea î-L îmbulzea pe Mântuitorul, doar acea femeie a avut credințăși numai ea a luat tămăduire. Credința înseamnă, în primul rând, acceptarea lui Dumnezeu și a învățăturilor Sale ca adevărate. În al doilea rând, oamenii, trebuie săpună această credință în mișcare, așa cum spune Sfântul Apostol Iacov: „Credința fără de fapte este moartă”.

Vorbind, în continuare, despre minunea vindecării celui mut, relatatăîn Evanghelie, PS Petroniu a subliniat faptul că păcatele vin în viața oamenilor, pentru că ei le îngăduie. „Vrăjmașul vine și ne ispitește și, dacă noi acceptăm, pune stăpânire pe noi prin fiecare păcat. Dacă păcatele se repetă mai des, acestea devin patimi sau vicii și ne stăpânesc. Multe neputințe cum ar fi bolile se datorează păcatelor”, a mai spus ierarhul.

Situatăîn partea de nord-est a județului Sălaj, localitatea Cristolț exista înainte de anul 1500. Biserica actuală a fost construităîntre anii 1905-1910. De la instalarea sa ca preot, în anul 2008, Lucian Chiș a desfășurat o bogată activitate pastoral misionară și administrativ-gospodărească continuând activitatea predecesorilor săi, între care pr. Vasile Rus, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului. Se remarcă, astfel, formarea unui grup vocal al tinerilor, pelerinaje la mănăstiri și vizite pastorale la bolnavii și la persoanele vârstnice din parohie. Pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a activităților derulate cu tinerii, în curtea casei parohiale a fost amenajată o clădire utilată cu toate cele necesare acestor activități și care servește și la organizarea hramului bisericii și a altor activități parohiale sau pentru cazarea temporară a unor cazuri sociale. Pentru susținerea activităților social-filantropice derulate la nivel parohial a fost alocat, din bugetul parohiei, un fond special destinat acestor cazuri. S-au făcut reparații la locașul de cult,s-a renovat casa parohialăși s-a îngrijit cimitirul parohial. Pentru întreaga activitate parohul Lucian Chiș a fost hirotesit sachelar.

Sărbătoare pentru hunedoreni

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba de resfințire și Sfânta Liturghie în Biserica ” Buna Vestire”, din satul Groși, Protopopiatul Deva. La sfârșitul slujbei, ierarhul a hirotesit, în treapta de iconom, pe parohul Dumitru Avârvarei, și a oferit o gramată de mulțumire epitropului Valer Rădos, pentru efortul depus în lucrarea de restaurare a bisericii. Tot în Duminica a VII-a după Rusalii, la ceas de Vecernie, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, s-a aflat în mijlocul credicioșilor din Parohia Bârsău, Protopopiatul Deva, unde a pus piatra de temelie pentru noua biserică a parohiei, închinată Sfintei Treimi. La final, în cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat rolul pe care Biserica Ortodoxă l-a avut și îl are în conștiința neamului românesc.

Slujbe arhierești la Florești și Sighet

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” din localitatea clujeană Florești. Credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie și s-au bucurat de prezența PS Vasile Someșanul, mai ales că ierarhul nu a mai fost în mijlocul lor, din anul 2008. În cadrul cuvântului de învățătură, PS Vasile Someșanul a a explicat Evanghelia Duminicii, vorbind despre modul în care acționează diavolul în lume și cum pot oamenii să se ferească de ispite. Parohia „Sfântul Dumitru” este cea mai veche din cele șapte, existente în comuna Florești. Biserica parohială datează din anul 1834 și a fost resfințităîn anul 1977, de vrednicul de pomenire arhiepiscop Teofil Herineanu, o dată cu finalizarea picturii, conform celor precizate de parohul Marcel Andreica.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sighetul Marmației. După Sfânta Liturghie, a binecuvântat noul spațiu pentru lumânări din incinta bisericii, dupa care s-a deplasat la Palatul Episcopal din Sighet și a sfințit noul magazin de obiecte bisericești „Ortodoxia” amenajat la parterul clădirii.

Comentarii Facebook


Știri recente