Slujba Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul Mitropolitul Țării Românești

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a fost publicată Slujba Sfântului Ierarh Antim Ivireanul Mitropolitul Tării Românești, sărbătorit în fiecare an la data de 27 septembrie.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, originar din Iviria, pe numele de botez Andrei, este luat de tânăr rob de turci și adus la Constantinopol. Aici este răscumpărat de Patriarhia ecumenică, unde și învață sculptura în lemn, pictura și broderia, precum și limbile greacă, turcă și arabă. În jurul anilor 1960, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu îl aduce în Țara Românească, unde devine ucenic tipograf la fostul Episcop Mitrofan al Hușilor. Intră în cinul monahal și este hirotonit preot, între anii 1691 și 1694 preluând și conducerea tipografiei din București. După 1696 este egumen la Mănăstirea Snagov, unde, până în 1701, tipărește alte 15 cărți, dintre care cinci în românește, iar una bilingvă, ‘Liturghierul greco-arab’ (1701), prima ediție în limba arabă, pentru credincioșii din Antiohia.

Lucrarea poate fi cumpărată de la de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Kreţulescu), Galeriile Cuvântul Vieţii (Calea Victoriei, Nr. 28), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1) sau prin comandă peinternet la adresa [email protected]

Comentarii Facebook


Știri recente