Slujba Prohodului Maicii Domnului | PS Timotei către credincioși: Maica Domnului este cinstită pretutindeni

Slujba Privegherii și Prohodul Maicii Domnului au fost săvârșite luni, 14 august 2017, în Catedrala Patriarhală de PS Timotei Prahoveanul. Episcopul le-a vorbit credincioșilor despre persoana, sfinţenia şi rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii noastre, evidențiind că Născătoarea de Dumnezeu este cinstită pretutindeni.

În omilia rostită, Preasfinția Sa a evidențiat că noi o cinstim permanent pe Maica lui Hristos. De asemenea, la fiecare slujbă rostim rugăciuni, ectenii, imne care sunt închinate celei care a fost numită «Fecioara îmbrăcată în lumină».

Reflectând mai departe, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a precizat că îi acordăm o cinstire deosebită Maicii Domnului pentru că mai întâi a cinstit-o Dumnezeu când l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil și a numit-o «plină de har».

La sfârșitul Doxologiei a avut loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Patriarhale. Au fost patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie. După procesiune, toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale și Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.


Prohodul este o rugăciune cântată prin care noi cerem de la Maica Domnului ocrotire în momentele dificile ale vieţii noastre, dar în acelaşi timp recunoaştem adevărul fundamental că ea este Maica Vieţii. De asemenea, este o rugăciune plină de evlavie, integrată în cultul Bisericii noastre, creând un paralelism între momentul Răstignirii și Învierii Mântuitorului și ridicarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu.

Totodată, Prohodul Maicii Domnului cuprinde și referințe de natură istorică legate de împrejurările în care s-a săvârșit și s-a mutat la ceruri Născătoarea de Dumnezeu. Întreaga scriere este o Liturghie a întregii creații văzute și nevăzute care slujește Maicii Domnului și se bucură, că deși se mută din viața aceasta, rămâne de-a pururea mijlocitoare, rugătoare și împreună lucrătoare a mântuirii întregului neam omenesc.

© Robert Nicolae / Agenția de știri Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente