Slujba Paraclisului Maicii Domnului în fiecare zi

Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă duhovnicească de rugăciune mai deasă și intensă către Născătoarea de Dumnezeu. În bisericile noastre ortodoxe, în timpul postului se săvârșesc cu precădere cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov. Urmând rânduielii mănăstirești, la Catedrala Patriarhală din București slujba celor două paraclise se săvârșește alternativ în fiecare zi din acest post, informează Ziarul Lumina.

Slujba Paracliselor Maicii Domnului este integrată în aceste zile ale postului în cadrul slujbelor Laudelor bisericești zilnice, fiind oficiată seara, după Ceasul IX și Vecernie.

„În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, la Catedrala Patriarhală se săvârșesc slujbe speciale în cinstea Maicii Domnului. În fiecare seară, de la ora 17:00, se va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului după săvârșirea Ceasului IX și a Vecerniei. Paraclisul Maicii Domnului este o rugăciune prin care cerem mângâiere și ajutor Maicii lui Dumnezeu și prin care o rugăm să ducă înaintea Fiului ei, a Domnului Hristos, rugăciunile și cererile noastre, ale credincioșilor”, a declarat pentru Radio TRINITAS părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Această rânduială liturgică este urmată în toate mănăstirile și schiturile din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov sunt foarte cunoscute și îndrăgite de credincioși și au intrat în tradiția liturgică a Bisericii noastre, ele fiind săvârșite cu deosebire în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului și în Postul Crăciunului.

„Cuvântul paraclis înseamnă mângâiere, consolare, întărire sufletească. De aceea, Paraclisul spre deosebire de Acatist este format din condace, tropare și canonul complet, care este numit canon de mângâiere. Această slujbă a Paraclisului ne îndeamnă ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să unim rugăciunea cu starea de pocăință, cu cerere de ajutor de la Maica Domnului ca noi să devenim ascultători față de Dumnezeu, după cum ea este model de ascultare, de smerenie, de sfințenie și de dăruire de sine lui Dumnezeu. Poporul nostru simte în citirea Paraclisului o tărie spirituală, un ajutor, bucurie și pace. Deci, Paraclisul este un izvor de putere duhovnicească, un izvor de întărire, încurajare și biruință asupra ispitelor, suferințelor, bolilor și necazurilor. De aceea este foarte iubit de popor acest Paraclis și este de mare folos duhovnicesc”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul slujbei Paraclisului Maicii Domnului de la Catedrala Patriarhală din data de 1 august 2012.

Primul Paraclis al Maicii Domnului din Ceaslov a fost compus în secolul al IX-lea de către Sfântul Teostirict Mărturisitorul, iar al doilea Paraclis datează din secolul al XIII-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente