Slujba Învierii la Catedrala Episcopală din Baia Mare

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oferit Lumina Sfântă celor aproximativ 10.000 de credincioşi, dintr-un mănunchi de 33 de lumânări, cu binecunoscutele cuvinte-îndemn pentru credincioşi: „Veniţi de luaţi Lumină!”, rostit de trei ori. Apoi, împreună cu mulţimea rugătorilor şi închinătorilor, a efectuat procesiunea de înconjurare a  Catedralei Episcopale, în sunetul de clopote şi de toacă.

 Lumina lui Hristos a biruit întunericul, a biruit moartea şi a biruit iadul

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a adresat credincioşilor la  Slujba Învierii Domnului, de pe esplanada din faţa Catedralei Episcopale, un cuvânt de învăţătură.

„Praznicul împărătesc al Învierii Domnului este unul îmbrăcat în multă lumină. Este un praznic al păcii, un praznic al bucuriei, un praznic al evlaviei şi al fidelităţii faţă de credinţa noastră ortodoxă. Lumina Învierii lui Hristos se revarsă din sfintele noastre biserici şi Altare peste poporul cel drept credincios, mai cu seamă că fiii şi fiicele Bisericii noastre se pregătesc cu multă evlavie pentru praznicul Învierii. Lumina Învierii lui Hristos este punctul culminant al sărbătorii şi toate se îmbracă în lumină: şi cerul, şi pământul şi cele de sub pământ. Deci toate se luminează, pentru că Lumina lui Hristos a biruit întunericul, a biruit moartea şi a biruit iadul. Iată, şi anul acesta, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din darul lui Dumnezeu, ajunge de la Ierusalim la Patriarhia Română şi de la Patriarhia Română în toate colţurile ţării, deci şi la noi, la Catedrala noastră Episcopală.  Iar Lumina aceasta este Focul cel Sfânt, Lumina neînserată, Lumina taborică, un răspuns al lui Dumnezeu pentru dreapta noastră credinţă şi ca adeverire a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”, a mai spus Preasfinţitul Părinte.

Slujba Învierii Domnului a fost precedată de aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim în Catedrala Episcopală din Baia Mare de către o delegaţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în frunte cu arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul sfântului locaş.

La sosirea Luminii Sfinte a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, care, la venerabila vârstă de aproape 95 de ani, a făcut efortul de a fi prezent la slujba Învierii, subliniază Andrei Fărcaş, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Duminică, 1 mai 2016, au fost pregătite 10.000 de pahare frumos ornamentate şi inscripţionate cu cuvintele de salut creştinesc „Hristos a Înviat!” şi cu răspunsul „Adevărat a Înviat!”. Pâinea şi vinul sfinţite se numesc „pască sfinţită” şi se ia în Săptămâna Luminată, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate.Tot după un obicei al locului, păstrat de aproape toţi credincioşii, au fost binecuvântate bucatele aduse de credincioşi la Catedrală, care se mănâncă în zilele pascale.

Comentarii Facebook


Știri recente