Slujba de resfințire a altarului Catedralei Mitropolitane „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit astăzi, 12 iulie, slujba de resfințire a altarului Catedralei Mitropolitane „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris. Preafericirea Sa a arătat că acest moment este unul plin de însemnătate pentru Ortodoxia românească din Occident, păstrând vie flacăra credinței ortodoxe strămoșești.

În continuarea slujbei de resfințire, a fost oficiată Sfânta Liturghie. În cuvântul rostit, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat semnificațiile textului evanghelic citit în Duminica a V-a după Rusalii, un fragment din Evanghelia după Matei, care prezintă minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, de către Iisus Hristos.

Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” situată în cartierul Latin din Paris, pe strada Jean de Beauvais, datează din secolul al XIV-lea și a fost cumpărată de statul român în vremea regelui Carol I. După o istorie zbuciumată, lăcașul de cult a reintrat anul acesta, la data de 10 mai, în comuniune canonică cu Patriarhia Română. O dată cu sfintele slujbe de astăzi lăcașul de cult a devenit Catedrală Mitropolitană a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Catedralei Mitropolitane un set de sfinte vase, o cruce de binecuvântare, o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare și ediția jubiliară a Liturghierului. De asemenea, Preafericirea Sa i-a oferit crucea patriarhală părintelui paroh Constantin Târziu. Tot astăzi, a fost inaugurat și centrul de studii teologice ,, Dumitru Stăniloae” din strada Jean de Beauvais.

La evenimentele de astăzi a fost prezent domnul Teodor Baconski, Ambasadorul României la Paris, care a dat citire unui mesaj transmis de președintele României, domnul Traian Băsescu prin care acesta își cere iertare, în numele statului român, pentru greutățile suferite de comunitatea românească din Franța în timpul regimului comunist. La manifestarea au mai participat domnul Teodor Paleologu , Ministrul Culturii și Cultelor, reprezentanți ai statului român, ai statului francez și ai Bisericii Romano-Catolice.

Comentarii Facebook


Știri recente