Slujba de Priveghere și Prohodul Maicii Domnului, la Patriarhie

Biserica Ortodoxă cinstește la 15 august Adormirea Maicii Domnului. În ajunul acestei mari sărbători se intonează în biserici Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria. Prohodul este o rugăciune cântată prin care noi cerem de la Maica Domnului ocrotire în momentele dificile ale vieţii noastre, dar, în acelaşi timp, recunoaştem adevărul fundamental, că ea este Maica Vieţii.

Slujire arhierească la Catedrala Patriarhală

Slujba de Priveghere și Prohodul Maicii Domnului au fost săvârșite în această seară, la Catedrala Patriarhală din București, de către Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

La sfârșitul Doxologiei, a avut loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Patriarhale. Au fost patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie. După procesiune, toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii ai grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale dirijaţi de Părintele Arhid. Mihail Bucă.

Fecioara Maria este pentru lumea creştină vestirea zorilor mântuirii

În cuvântul său de învăţătură, Episcopul Vicar Patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim a vorbit celor prezenţi despre lucrarea deosebită pe care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria a avut-o în istoria mântuirii. Este o adevărată culme a sfinţeniei, este un model pentru totdeauna al creştinătăţii, a spus Preasfinţia Sa.

„Fecioara Maria este pentru lumea creştină vestirea zorilor mântuirii, iar lumina sa vine din Lumina lui Dumnezeu, din Lumina Fiului lui Dumnezeu pe care Părintele Îl trimite în lume ca să ia chipul nostru şi să îl ridice din nou acolo unde a fost. Fecioara Maria este aceea pe care o văd poeţii şi cântăreţii Vechiului Testament ca împodobită cu trandafiri, încununată cu crini şi cea de care se bucură toată făptura pentru că peste ea Dumnezeu a revărsat adevărate râuri de binecuvântare şi de har”, a mai spus Preasfinţia Sa.

***

Prohodul Maicii Domnului este o rugăciune plină de evlavie, integrată în cultul Bisericii noastre, creând un paralelism între momentul Răstignirii și Învierii Mântuitorului și ridicarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu. Totodată, Prohodul Maicii Domnului cuprinde și referințe de natură istorică legate de împrejurările în care s-a săvârșit și s-a mutat la ceruri Născătoarea de Dumnezeu. Întreaga scriere este o Liturghie a întregii creații văzute și nevăzute, care slujește Maicii Domnului și se bucură, că deși se mută din viața aceasta, rămâne de-a pururea mijlocitoare, rugătoare și împreună lucrătoare a mântuirii întregului neam omenesc.

Comentarii Facebook


Știri recente