Slujbă de pomenire pentru Regele Mihai I la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Serviciul religios a fost oficiat de IPS Ioan

Sute de credincioși au participat miercuri la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala din Timișoara. După otpustul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Banatului a oficiat slujba de pomenire pentru Majestatea Sa, Regele Mihai I al României.

La eveniment au fost prezenți: vicepremierul României, Paul Stănescu, reprezentanți ai autorităților județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din municipiu, precum și primari din mai multe localități Județului Timiș, , informează Biroul de Presă al Mitropoliei Banatului.

După săvârșirea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt în care evidențiat legătura strânsă dintre Regele Mihai și românii din Banat.

În urmă cu 71 de ani, Regele Mihai, după ce a contribuit la zidirea acestei catedrale, a fost invitat de bănățeni să participe la sfințirea ei. Dacă atunci l-au așteptat cu inimile deschise și cu dangătul de clopot, astăzi, credincioșii din părțile Banatului îi petrec sufletul până la porțile cerului, în rugăciune și în dangăt de clopot. Am făcut această pomenire și în amintirea prieteniei sincere, pe care a avut-o regale Mihai cu IPS Nicolae, care l-a primit cu bucurie în această catedrală, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La final, în dreptul portretului votiv al Regelui Mihai, aflat în pronaosul catedralei, Mitropolitul Banatului și oficialitățile prezente au depus flori, după care au scris câte un mesaj în Cartea de condoleanțe deschisă în memoria fostului suveran român.

Regele Mihai, ctitor al instituțiilor academice și culturale din Timișoara

Legătura Regelui Mihai I al României cu Timișoara a fost una foarte strânsă. Astfel, în 1944, în localitatea de pe Bega, a fost înființată, prin decret regal, Universitatea de Vest, iar anul următor Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științe Agricole care, începând cu anul 2013, este singura din țară care îi poartă numele (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timișoara).

Tot prin decret regal, Regele Mihai este cel care a contribuit la înființarea mai multor instituții de cultură din Timișoara. Astfel, pe 30 martie 1946, Majestatea Sa Regală a semnat actul de naștere al Operei Naționale Române Timișoara, iar în 1947, pe cel al Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Nu în ultimul rând, fostul suveran al României a fost și ctitorul principal al Catedralei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Sub domnia Regelui Mihai I, la 6 octombrie 1946, a fost sfințit monumentalul lăcaș de cult, fiind la acea vreme cea mai impozantă biserică din țară.

Majestatea Sa a luat parte la ceremonia religioasă de târnosire, alături de Preafericitul Părinte Nicodim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii Mitropoliei Ardealului, prim-ministrul Petru Groza și de oficialitățile locale.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente