Slujbă de pomenire pentru Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist la Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Chicago

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi a oficiat vineri, 30 iulie, după slujba Acatistului Bunei Vestiri, o slujbă de pomenire pentru Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, la trei ani de la trecerea la Domnul, informează romarch.org. Clerul și credincioșii Catedralei s-au rugat împreună pentru odihna sufletului celui de-al V-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Nicolae a evocat personalitatea Preafericitului Patriarh Teoctist. Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a amintit de îndelungata și rodnica slujire de 57 de ani ca ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Teoctist, mai întâi ca Episcop Vicar Patriarhal, apoi ca Episcop la Arad, Mitropolit al Olteniei, Mitropolit al Moldovei și, din noiembrie 1986, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a amintit și de faptul că în 1963, Episcopul Teoctist Arăpașu a petrecut mai multe luni în Canada, fiind ales de Sfântul Sinod ca și succesor al Episcopului Andrei Moldovanu. În acest timp a vizitat parohiile românești și a îndrumat clerul și credincioșii. Pentru că nu a primit viza pentru SUA, s-a întors în România. Ca Mitropolit și apoi Patriarh, a avut o grijă deosebită față de preoții și credincioșii ortodocși români din SUA și Canada, dovadă numeroasele vizite pastorale făcute pe continentul nord american, ultima și cea mai importantă fiind cea din iulie 2002 cu ocazia hirotonirii și instalării Înaltpreasfințitului Nicolae.

Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist vă rămâne în memoria urmașilor ca un exemplu de slujitor al Bisericii, de părinte și păstor înțelept și iubitor.

Veșnică pomenire Preafericitului Părinte Teoctist!

Comentarii Facebook


Știri recente