Slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Teoctist Arăpaşu a fost pomenit, astăzi, 7 februarie 2015, în Catedrala Patriarhală la împlinirea a 100 de ani de la naşterea Sa.

Momentul a fost marcat de Slujba Parastasului săvârşită de Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, după Sfânta Liturghie.

La final, Preasfinţia Sa a reliefat aspecte biografice şi duhovniceşti ale Patriarhului Teoctist Arăpaşu.

Născut în frumosul ţinut al Moldovei, în judeţul Botoşani, patriarhul Teoctist şi-a dedicat întreaga sa viaţă slujirii lui Dumnezeu şi a Bisericii, intrând în ascultare de tânăr, ca frate la Schitul Sihăstria Voronei. Drumul său în ierarhia Bisericii a început aici, cu slujiri mici, dar importante, ajungând până în demnitatea de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (în 1986), de unde s-a îngrijit de împlinirea nevoilor spirituale ale credincioşilor români din ţară şi străinătate. În toată perioada de slujire a Bisericii, patriarhul Teoctist a desfăşurat o activitate statornică de slujire liturgică, predicatorială, a scrisului bisericesc şi de gospodărire a instituţiilor şi eparhiilor încredinţate spre răspundere. Una dintre dorinţele arzătoare ale sale a fost construirea Catedralei Mântuirii Neamului, la care în prezent se lucrează. A trecut la viaţa veşnică pe 30 iulie 2007, trupul său fiind depus întru nădejdea Învierii în Catedrala patriarhală din Bucureşti.

Comentarii Facebook


Știri recente