Slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală

Sâmbătă, 29 august 2015, la Mănăstirea Brânco­veanu – Sâmbăta de Sus, din ju­dețul Brașov, a fost să­vâr­șită o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul de fericită amintire Antonie Plămădeală al Ardealului, la 10 ani de la trecerea sa la cele veșnice, informează Ziarul Lumina.

Slujba Sfintei Liturghii şi Parastasul pentru cel pomenit drept al treilea ctitor al așe­zământului monahal au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Înalt­preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Ierarhi, ucenici, membri ai familiei, oameni de cultură și pelerini din întreaga țară au venit în ziua sărbătorii Tăierii Cinstitului Cap al Sfântului Ioan Botezătorul la Mănăstirea Sâmbăta de Sus pentru a-l pomeni și a aprinde o lumânare la căpătâiul celui ce a păstorit Mitropolia Ardealului, Crișanei și Maramureșului vreme de 23 de ani.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită în noul Altar de vară dintre codrii ce înconjoară ctitoria brâncovenească de sub streașina masivului Făgăraș. La finele slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit un bogat cuvânt de omagiere a părintelui său duhovnicesc, Mitropolitul Antonie Plămădeală, prezentând principalele coordonate, încercări și realizări ale vieții sale. Printre pelerinii prezenți la sfintele slujbe s-a aflat și o delegație din localitatea natală a ierarhului basarabean (comuna Stolniceni, raionul Hâncești, Republica Moldova), în frunte cu preotul paroh al bisericii în care a fost botezat pruncul Leonida Plămădeală, cel care peste ani avea să devină Episcop vicar patriarhal (1970-1980), chiriarh al Buzăului (1980-1982) și Mitropolit al Ardealului (1982-2005) cu numele de monah Antonie.

Slujba Parastasului a fost săvârșită în fața mormântului Mitropolitului Antonie de sub pergola de vest a incintei Mănăstirii Sâmbăta de Sus, ridicată de ierarhul ctitor pentru a servi drept necropolă a întâistătătorilor Mitropoliei Ardealului. După ceremonialul religios, Înaltpreasfin­țitul Părinte Mitropolit Lauren­țiu a declarat: „Au trecut 10 ani de la mutarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală. Sfânta Liturghie, săvârșită la Altarul de vară, a fost înălțătoare și l-am simțit slujitor împreună cu noi. Am fost patru arhierei, dar de sus ne-a ocrotit și cu prezența sa spirituală ne-a ajutat să putem să-I aducem mulțumire lui Dumnezeu și cinstire așa cum se cuvine și în același timp să-l pomenim pentru veșnica sa odihnă”.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vorbit despre Mitropolitul Antonie Plămădeală ca „promotor al cuvântului înmiresmat din Sfintele Scripturi, din Viețile Sfinților și scrierile Sfinților Părinți, tâlcuindu-ne și actualizându-ne mereu Evanghelia MântuitoruluiIisus Hristos și promovând el însuși, în viața lui, prin Sfânta Biserică și tezaurul ei de credință, de cultură, de filantropie și de solidaritate, valoarea: valoarea sufletească, valoarea culturală și, mai presus de toate, valoarea omului fidel Bisericii, neamului lui, pentru a trăi și după moarte”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…