Slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Andrei Șaguna, la Stockholm

Duminică 7 septembrie 2008, în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Treime” din Stockholm, după oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, împreună cu părinții slujitori din această comunitate, au săvârșit o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Andrei Șaguna (1808-1873). Comemorarea de la Stockholm se înscrie în șirul manifestărilor dedicate împlinirii în acest an a 200 de ani de la naștere și a 135 de la mutarea la cele veșnice a ierarhului numit pe drept cuvânt „apostolul românilor ortodocși din Transilvania”.

În cuvântul său de omagiere, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a evocat figura luminoasă a Mitropolitului Andrei Șaguna, arătând că personalitatea sa a fost și va rămâne un reper de mare însemnătate în cultura și spiritualitatea românească și universală, prin faptul că s-a dovedit a fi în același timp un bun român și un vrednic păstor, cu deschidere spre valorile universale, statornic în credința strămoșească și un foarte mare misionar, reușind astfel să dea o dimensiune și o strălucire aparte vieții bisericești, culturale și naționale a românilor din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș.

Un alt cuvânt de cinstire a fost rostit de cercetătorul Dr. George Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Suedia, care și-a exprimat bucuria să poată vorbi despre marele prelat și în calitatea sa de fost învățăcel al primului gimnaziu întemeiat de Andrei Șaguna la Brașov, în anul 1850, astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”, fiind una dintre cele mai vechi școli superioare românești. Domnia sa vorbit în mod deosebit despre rolul ilustrului arhiereu în viața bisericească, culturală și națională a românilor ardeleni din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

DEPARTAMENTUL DE INFORMARE, MASS MEDIA ȘI RELAȚII PUBLICE AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMNE A EUROPEI DE NORD

Comentarii Facebook


Știri recente