Slujbă de pomenire pentru făuritorii unirii Basarabiei cu România

În Catedrala Patriarhală din București, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a oficiat astăzi, 27 martie 2014, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, o slujbă de pomenire pentru înfăptuitorii unirii Basarabiei cu România. Din soborul slujitor au făcut parte Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Superior al Așezămintelor românești de la Locurile Sfinte, Arhim. Cons. Veniamin Goreanu de la Sectorul Administrativ-Bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, preoți și diaconi de la Catedrala Patriarhală.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat rolul unificator al Bisericii strămoșești în actul înfăptuit la 27 martie 1918.

„Cei care citesc lucrările unde se vorbește despre această activitate a Sfatului Țării a marilor lideri din Basarabia anului 1917-1918 poate constata cu ușurință că multe dintre personalitățile acestea aparțin Bisericii, fie fiind născuți în familii de preoți sau cântăreți bisericești, fie absolvind Seminarul sau Facultatea de Teologie și lucrurile acestea reprezintă o cinste deosebită și pentru Biserica neamului nostru care este recunoscută de toți oamenii rezonabili și înțelepți ca fiind instituția care a cultivat cel mai mult printre românii de pretutindeni conștiința apartenenței la un singur neam, latin prin cultură și limbă și ortodox prin credința pe care o mărturisește”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

La slujba de pomenire a fost prezentă ambasadoarea Iuliana Gorea-Costin, de la Compartimentul Înaltului reprezentant pentru Republica Moldova al Guvernului României dar și alte oficialități.

Comentarii Facebook


Știri recente