Slujbă de pomenire pentru Eroina de la Jiu. „Ecaterina Teodoroiu este un model de credinţă şi sacrificiu pentru poporul român”

bust_ecaterina_Teodoroiu_marasesti_w2000_h1335_q100

La împlinirea a 100 ani de la jertfa supremă pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, Ecaterina Teodoroiu a fost pomenită la Gorj. Un sobor de preoţi a oficiat joia aceasta o slujbă de pomenire pentru Eroina de la Jiu care a murit în data de 22 august 1917, în luptele de la Mă­răşeşti.

Slujba a fost săvârşită în ziua sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, la Muzeul crucilor din localitatea Măceşu, judeţul Gorj.  Cu acest prilej a fost amplasată şi sfinţită o cruce închinată eroinei neamului nostru care reprezintă un model de dăruire, credinţă şi sacrificiu pentru poporul român, pentru libertatea şi demnitatea noastră, după cum a numit-o IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Crucea va fi păstrată în incinta Muzeului crucilor de la Măceşu şi va putea fi admirată de publicul vizitator.


Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Vasile Teodoroiu, a văzut lumina zilei în localitatea Vădeni, Gorj. După intrarea României în Primul Război Mondial a activat ca asistentă me­dicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-l răz­buna pe fratele său care murise pe câmpul de luptă, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de com­batanți.

A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital a fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Foto credit: ZL

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…