Slujbă de pomenire pentru Eroina de la Jiu. „Ecaterina Teodoroiu este un model de credinţă şi sacrificiu pentru poporul român”

bust_ecaterina_Teodoroiu_marasesti_w2000_h1335_q100

La împlinirea a 100 ani de la jertfa supremă pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, Ecaterina Teodoroiu a fost pomenită la Gorj. Un sobor de preoţi a oficiat joia aceasta o slujbă de pomenire pentru Eroina de la Jiu care a murit în data de 22 august 1917, în luptele de la Mă­răşeşti.

Slujba a fost săvârşită în ziua sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, la Muzeul crucilor din localitatea Măceşu, judeţul Gorj.  Cu acest prilej a fost amplasată şi sfinţită o cruce închinată eroinei neamului nostru care reprezintă un model de dăruire, credinţă şi sacrificiu pentru poporul român, pentru libertatea şi demnitatea noastră, după cum a numit-o IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Crucea va fi păstrată în incinta Muzeului crucilor de la Măceşu şi va putea fi admirată de publicul vizitator.


Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Vasile Teodoroiu, a văzut lumina zilei în localitatea Vădeni, Gorj. După intrarea României în Primul Război Mondial a activat ca asistentă me­dicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-l răz­buna pe fratele său care murise pe câmpul de luptă, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de com­batanți.

A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital a fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Foto credit: ZL

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente