Slujbă de pomenire pentru eroii români din Haguenau, Franța

În perioada 9-13 aprilie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române efectuează o vizită canonică la Strasbourg, la invitația Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Cu această ocazie, Preafericirea Sa, înconjurat de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum și de preoți și diaconi, a oficiat în această seară o slujbă de pomenire pentru eroii români din localitatea Haguenau – Franța, care au murit ca prizonieri în Primul Război Mondial.

La sfârșitul slujbei, părintele Vasile Iorgulescu, parohul bisericii românești „Sfântul Ioan Botezătorul” din Strasbourg a menționat faptul că troițele, pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a sfințit, au fost dăruite de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor al Ministerului Apărării Naționale din România și au fost instalate în cimitirul militar românesc de la Haguenau, aici fiind înmormântați 472 de soldați care au murit ca prizonieri în Primul Război Mondial.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a evocat momentul când, cu 30 de ani în urmă, fiind primul paroh al românilor din Strasbourg, și venind prima dată cu credincioșii la acest cimitir, el nu se afla într-o stare prea bună. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că de aproximativ un an credincioșii din parohia ortodoxă română din Strasbourg au început să-l reamenajeze. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a dăruit părintelui paroh Vasile Iorgulescu un album cu fotografii din anii de început ai parohiei ortodoxe române din Strasbourg, după cum ne informează George Vâlcu, corespondentul TRINITAS TV la Strasbourg.

În continuare, s-a dat citire mesajului din partea Ministrului Român al Apărării, domnul Gabriel Oprea, care a apreciat implicarea comunității locale în menținerea și păstrarea identității naționale românești.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit autorităților locale prezente la eveniment și a vorbit celor prezenți despre faptul că eroii pomeniți astăzi transmit într-un mod foarte personal ceea ce credincioșii ortodocși vor experia la sărbătoarea Sfintelor Paști, căci cine iubește este viu, iar cine nu mai iubește este mort chiar dacă se află încă în viață.

La eveniment au fost prezenți foarte mulți studenți teologi români, precum și câțiva dintre credincioșii veterani ai parohiei ortodoxe române „Sfântul Ioan Botezătorul” din Strasbourg.

Comentarii Facebook


Știri recente