Slujbă de pomenire pentru eroii din decembrie ’89 | Prin aceste rugăciuni arătăm că dragostea noastră față de ei nu s-a împuținat, a spus PS Timotei Prahoveanul

PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat vineri o slujbă de pomenire în Catedrala Patriarhală pentru eroii care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credința şi demnitatea poporului român. Delegatul Părintelui Patriarh a spus că prin aceste rugăciuni arătăm că dragostea noastră față de ei nu s-a împuținat.

Slujba a avut loc imediat după oficierea Ceasurilor împărătești în lăcașul ocrotit de Sfinții Împărați Constantin și Elena de pe Colina Bucuriei.

Biserica Ortodoxă Română în decursul istoriei sale i-a cinstit întotdeauna pe cei care în stare de jertfă au apărat pământul țării, a subliniat Preasfinția Sa în cuvântul rostit.

În continuare, ierarhul a evocat mai multe momente din istorie în care strămoșii noștri s-au jertfit pentru apărarea țării.

La fel a fost și în decembrie 1989, când tinerii ieșiți în stradă atât la Timișoara și București cât și în toată țara au cerut schimbarea unei stări de fapt, având curajul să se ridice împotriva nedreptăților care se făceau, a amintit PS Timotei Prahoveanul.

Preasfinția Sa a evidențiat tragicul momentelor din 1989: Atunci ei au îngenuncheat rugându-se și în locul rugăciunilor pe care le înălțau au primit gloanțe.

PS Timotei a evocat situația critică în care se afla Biserica în perioada regimului comunist ateu, când au fost dărâmate biserici și mulți credincioși au suferit pentru credința lor.

În acele vremuri Biserica, de multe ori umilită și îngrădită în misiunea ei, le-a oferit oamenilor esențialul: Euharistia și iertarea păcatelor, a adăugat Părintele Episcop.

La final, ierarhul a precizat că prin aceste rugăciuni arătăm că dragostea noastră față de ei nu s-a împuținat și că adevărata credință este mai mare decât moartea. De asemenea, ierarhul a reiterat îndemnul de a înălța rugăciuni în aceste zile îndoliate pentru români.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente