Slujbă de pomenire pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza la Galați

La 200 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Părintele Arhiepiscop Casian a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul mamei acestuia, Sultana Cuza, aflat în curtea bisericii „Vovidenia“ din Galați.

Vineri, 20 martie, arhiepiscopul a slujit împreună cu  preoți din Galați, iar în omilia sa a evocat personalitatea acestui făuritor al României moderne.

El a menționat că Unirea Principatelor a fost plănuită la 30 km de Galați, la Mânjina (azi Costache Negri), de către pașoptiștii Costache Negri, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a prezentat un articol despre Cuza din Ziarul Lumina al Patriarhiei Române și a amintit că „centrul de bază pentru devenirea în demnitatea de domnitor rămâne orașul Galați, care trebuie readus pe harta Unirii din 1859”.

Cermonia s-a încheiat cu un cuvânt al prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“, care a evidențiat contribuția Brăilei din 1848, într-un moment deosebit al vieții lui Cuza.

Eparhia Dunării de Jos va organiza și alte evenimente dedicate domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Al.I. Cuza a studiat până în 1831 la Galați, iar, între 1844 și 1859, când a deținut funcția de președinte al Judecătoriei și pârcălab al județului Covurlui, a locuit în același oraș, pe strada care astăzi îi poartă numele.

Foto credit: Facebook / Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

Comentarii Facebook


Știri recente