Slujbă de pomenire a eroilor, la Liceul cu Program Sportiv Bistrița

În sala festivă a Liceului cu Program Sportiv Bistrița a avut loc duminică, 1 decembrie 2013, în prezența cadrelor didactice, invitaților și elevilor, un moment comemorativ. Acesta a debutat cu intonarea imnului național, după care profesorul de specialitate Călin Galben a prezentat semnificația zilei de 1 Decembrie pentru istoria românilor, menționând că „Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia este fapta istorică a întregii națiuni române; marchează bilanțul luptei românilor pentru întregirea statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale românilor din Basarabia, Bucovina și Transilvania”.

Premisele constituirii unirii, precum și etapele formării Statului Român unitar au fost prezentate de doamna profesor Ana Filip, din partea Despărțământului năsăudean al societății Astra, de la Mihai Viteazul până la unirea înfăptuită sub Alexandru Ioan Cuza, la 5-24 ianuarie 1859.

Legătura spirituală dintre Biserică și acest eveniment s-a materializat într-un moment comemorativ, realizat de părintele Tudor Mudure-Iacob, care a săvârșit o slujbă de pomenire în memoria eroilor ce s-au jertfit pentru întregirea neamului și idealurile de unitate ale românilor de pretutindeni, potrivit Radio Renașterea.

Elevii, însoțiți de profesorii Romana Fetti, Silvia Bumbu, Pop Brigitte, Florina Galben, Luminița Ujică și Sorina Trișcă,â au participat activ la desfășurarea evenimentului, având ocazia să-și dezvolte sentimentul patriotic, dar și prilejul de a-și îmbogăți cunoștințele cu privire la istoria neamului românesc, după cum am aflat de la pr. Tudor Mudure-Iacob.

Comentarii Facebook


Știri recente