Slujbă de binecuvântare a Centrului de Plasament “Piticot” Ilfov

În data de 12 noiembrie 2015 a avut loc slujba de binecuvântare a Centrului de plasament Piticot pentru copiii cu dizabilități din judeţul Ilfov, aflat în localitatea Periș, Protopopiatul Ilfov Nord, după cum informează Secretariatul Protoieriei.

Slujba sfeștaniei a fost oficiată de către Pr. Cristian Mihai Burcea, Protopop al Protopopiatului Ilfov Nord, Pr. Romică Macovei, Protopop al Protopopiatului Ilfov Sud, și un sobor de preoți din localitatea Periş şi împrejurimi.

Centrul de Plasament Piticot din Periș se află în clădirea fostului Spital Comunal Periș. Centrul a fost reabilitat și modernizat cu finanțarea Consiliului Județean Ilfov și funcționează în subordinea Direcţiei Generală de Asistenţă Socială si Protecţie a Copilului Ilfov. Unitatea are o capacitate de 18 locuri, dar la momentul actual, sunt instituționalizați doar 14 copii. Aceștia sunt cu vârsta cuprinsă între 2 și 15 ani, au dizabilități severe și fie provin din familii defavorizate, fie nu au familii. Toți sunt înscriși la școală sau la grădiniță, după caz. În cadrul centrului, au atât program special de educație și formare pe care le desfășoară sub coordonarea personalului specializat respectiv, a unui educator (care este angajat al centrului) și a psihologilor din cadrul DGASPC, cât și program recreativ. În timpul liber, copiii învață să danseze, să picteze, colorează, desenează, confecționează diverse jucării, decorațiuni și alte obiecte. De sănătatea lor se îngrijesc în principal asistentele și un medic de familie al unității.

În holul principal al centrului s-a amenajat un mic paraclis prin dragosteaTeodorei Niculae și a lui Ioan Ceaușu, administratorii centrului de plasament, din dorința de a aduce copiii mai aproape de Dumnezeu și de a le oferi mai multă protecție și o mai bună educație.

Părintele protopop Romică Macovei a mulțumit conducerii centrului de plasament, domnului Anghel Albu, primarul comunei Periș și a celor de la Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov prezenți la eveniment, pentru implicarea în amenajarea centrului şi pentru grija permanentă faţă de copiii defavorizaţi.

Protopopiatele Ilfov Nord şi Ilfov Sud au o strânsă colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţie a Copilului Ilfov, asigurând permanent asistenţă religioasă şi sprijin pentru copiii şi vîrstnicii instituţionalizaţi din judeţul Ilfov. Ca în fiecare an la marile sărbători, şi anul acesta cu prilejul sărbătorilor de Crăciun cele două protopopiate se vor îngriji ca din centrele de copii şi bătrâni să nu lipsească brazii împodobiţi, colindătorii şi darurile ce aduc zâmbet pe buzele celor singuri şi în suferinţă.

Copiii, îngrijitorii și toți participanții la slujbă, au primit la final, din partea Protopopiatului Ilfov Nord, câte o iconiță a Maicii Domnului pentru a le fi spre ajutor şi binecuvântare.

Comentarii Facebook


Știri recente