Slujbă comemorativă la Dachau – Munchen

Delegații Bisericii Ortodoxe Române prezenți la a 25-a Întâlnire Internațională pentru Pace organizată de Comunitatea Sant`Egidio în Germania au vizitat, astăzi, 13 septembrie 2011, fostul lagăr de concentrare nazist Dachau din apropiere de Munchen.

Împreună cu ceilalți participanți la reuniune ei au luat parte la o slujbă comemorativă dedicată celor aproximativ 44 000 de prizonieri care și-au pierdut viața acolo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mai multe detalii a oferit părintele diacon Teodor Gradinaciuc, redactor șef Radio TRINITAS București, care se află în Germania: „Astăzi în Dachau există mai multe capele, una romano-catolică, unde la ora 11:00, ora României, a avut loc o ceremonie ce a fost oficiată de cardinalul Roger Etchegaray, vice-decanul colegiului cardinalului. Aceasta a fost o ceremonie oficială la care au fost și mărturii din partea câtorva supraviețuitori care au ținut să spună celor prezenți experiența celor de aici. De asemenea, mai este aici și o capelă protestantă, dar și una ortodoxă rusă unde delegația Bisericii noastre formată din Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord a putut să participe la un serviciu religios și să se închine astăzi”.

Întâlnirea „Destinați la conviețuire” organizată de Comunitatea Sant`Egidio la Munchen s-a bucurat, în zilele trecute, și de prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Întâistătătorul Bisericii noastre a adresat, în cadrul festivității de deschidere de duminică, un mesaj despre conviețuirea pașnică între popoare și religii, respectul reciproc, cultivarea identității etnice și religioase proprii, împreună cu cei diferiți de noi.

Ieri, Preafericirea Sa a participat la forumul „Unitatea creștină și dragostea pentru cei săraci”, organizat în cadrul aceleiași întâlniri.

Părintele Patriarh a rostit, în limba română, cuvântarea „Dialog teologic și cooperare practică între Biserici”.

Reuniunea de la Munchen se va încheia în această seară, potrivit părintelui diacon Teodor Gradinaciuc: „Întrunirea se va încheia cu procesiune pentru pace pe străzile orașului Munchen, iar în cadrul ceremoniei finale cuvântările vor fi adresate din partea organizatorilor acestei întâlniri, de cardinalul Reinhard Marx, Arhiepiscopul de Munchen și Freising și de profesorul Andrea Ricardi din partea comunității Sant`Egidio”.

Comentarii Facebook


Știri recente