Slujbă arhierească la Piatra Neamț, de Crăciun

Sărbătoarea Crăciunului din acest an va rămâne un moment de neuitat pentru credincioșii parohiei „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” – Mărăței 3, Protopopiatul Piatra Neamț, fiindcă, în cea de-a doua zi a slăvitului praznic, Sfânta Liturghie a fost oficiată în sânul acestei comunități de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina.

Zi de mare sărbătoare în parohia „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” – Mărăței 3, Protopopiatul Piatra Neamț, unde joi, 26 decembrie 2013, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor, alături de părintele paroh Viorel Crușitu și de preoți din parohiile vecine, au mai fost prezenți și pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamț, și pr. Vasile Păvăleanu, profesor de Dogmatică și Morală ortodoxă în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

„Adevăratul praznic este participarea la Sfânta Euharistie”

În cuvântul de învățătură rostit, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că sărbătoarea Crăciunului trebuie trăită în special participând la slujbele rânduite de Biserică, apoi în sânul familiei: „Biserica îi cheamă în aceste zile pe oameni la Sfânta Liturghie, pentru a-i face să înțeleagă că adevăratul praznic este participarea la Sfânta Euharistie. Abia după participarea la sfânta slujbă și după auzirea cuvântului lui Dumnezeu, omul este chemat să prelungească frumusețea sărbătorii în sânul familiei, alături de prieteni și cunoscuți. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască tuturor acest simț autentic al sărbătorii, fiindcă dacă vom neglija duhul duhovnicesc al marilor praznice, acestea își vor pierde valoarea”.

Slujba arhierească s-a încheiat cu alocuțiunea părintelui protopop Valentin Tofan și a părintelui paroh Viorel Crușitu, după care toți cei prezenți, la îndemnul Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, au cântat împreună colindul „O, ce veste minunată!”.

Scurt istoric

Parohia „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” – Mărăței 3 s-a înființat la data de 1 mai 1999, ca o necesitate misionar-pastorală, din grija și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și având hramul la data de 9 septembrie, în ziua prăznuirii Sfinților Părinți Ioachim și Ana. A urmat un drum lung și anevoios, cu ispite și piedici în găsirea unui loc pentru construirea noii biserici. Cu ajutorul lui Dumnezeu și sub ocrotirea Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana – părinții Maicii Domnului și bunicii după trup ai Mântuitorului Hristos – s-a găsit un loc – cel actual – pe un fost parc. După obținerea documentației necesare, în data de 20 mai 2003 s-a sfințit locul, punându-se piatra de temelie pentru noul sfânt lăcaș. În Săptămâna Mare a anului 2004, în doar 7 zile, s-a ridicat un paraclis din lemn, săvârșindu-se astfel prima slujbă a Învierii în anul 2004. Paraclisul a fost pictat în tehnica fresco, de către doamna pictor Iulia Handragel, și a fost dotat cu cele necesare slujirii Sfintei Liturghii și Sfintelor Taine. La data de 1 august 2006, a fost numit paroh la Mărăței 3 părintele Viorel Crușitu, sub îndrumarea căruia au început lucrările la biserica mare, din cărămidă, după proiectul arhitectului Lankamer. În prezent, Biserica este ridicată până la baza celor două turnuri, având nevoie în continuare de ajutor financiar pentru construcție.

Pe lângă lucrările administrative, în parohia Mărăței 3 se desfășoară și alte activități. Alături de un program liturgic bogat, care vine în întâmpinarea nevoilor tuturor categoriilor de credincioși, în parohia nemțeană se desfășoară și alte lucrări pastoral-misionare, cum ar fi ajutorarea și vizitarea bătrânilor din comunitate, precum și a familiilor nevoiașe. De o atenție specială se bucură și copiii parohiei, care sunt implicați în diferite programe și parteneriate.

Comentarii Facebook


Știri recente