Slujbă arhierească la cea mai înaltă așezare monahală din țară

Aproape o mie de pelerini de toate vârstele și din toată țara, alături de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, de stareți și starețe de la mănăstirile nemțene și de numeroși preoți, au trăit sărbătoarea Schimbării la Față cu mare intensitate duhovnicească, urcând pe muntele cel sfânt al românilor, la Mănăstirea Ceahlău. Și în acest an, mănăstirea situată la altitudinea de 1800 m și având hramurile „Schimbarea la Față” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” a devenit, preț de câteva ore, cât a durat Sfânta Liturghie arhierească, un Tabor al credinței și al nevoinței duhovnicești, informează „Ziarul Lumina”.

Aproape o mie de pelerini, alături de stareți și starețe de la mănăstirile nemțene și de numeroși preoți, au pornit ieri, în ziua când Biserica noastră a prăznuit marea sărbătoare a Schimbării la Față a Mântuitorului, pe dificilul traseu care urcă spre mănăstirea din vârful Ceahlăului, ce și-a serbat hramul. La marea sărbătoare a Muntelui Ceahlău a participat, conform tradiției, și IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a urcat de la Schitul Stănile spre vârful muntelui. Numeroși pelerini, veniți din toate colțurile țării, au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă de duminică seară, participând și la slujba Privegherii și dormind peste noapte ori în corturi, ori în încăperile mănăstirii.

După sosirea majorității pelerinilor prin cele două trasee, stațiunea Durău și cabana Stănile, la mănăstirea cu hramurile „Schimbarea la Față” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de pe Ceahlău, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească, de către IPS Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe o scenă amenajată în apropierea bisericii așezământului monahal. Din soborul de slujitori au mai făcut parte, alături de protos. Casian Florea, starețul Mănăstirii Ceahlău, și părinți protopopi, stareți de la mănăstirile nemțene, precum și alți preoți din Arhiepiscopia Iașilor. Slujba a debutat cu rugăciunea de dezlegare rostită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

„Omul este chemat să înțeleagă în viața lui ceea ce s-a întâmplat de fapt pe Muntele Tabor”

În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii pelerinilor prezenți la hram, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre semnificația sărbătorii Schimbarea la Față, praznic ce trebuie să aibă conotații reale în viața credincioșilor: „Omul este chemat să înțeleagă în viața lui ceea ce s-a întâmplat de fapt pe Muntele Tabor, muntele cel sfânt. Și cum ceea ce s-a întâmplat atunci are urmare în viața de acum, și creștinul din lume, și îndeosebi cel din mănăstire, este chemat să înțeleagă că taina Taborului care L-a cuprins la Schimbarea la Față pe Domnul Hristos este și taina viețuirii noastre de creștini. De-a lungul acestor două milenii de creștinătate, nu a fost dor mai adânc și năzuință mai puternică în viața credincioșilor care au dorit și care doresc să trăiască întru adevăr adâncimea credinței decât starea de a fi cuprinși de aceeași lumină care s-a arătat pe chipul Domnului Hristos pe Tabor. Mănăstirile unde călugării și călugărițele au dorit să fie mai departe de gâlceava lumii și-au ales ca hram Schimbarea la Față, arătând prin aceasta țelul pe care l-au urmărit în momentul în care au decis să-și închine viața Domnului”.

Spre finalul cuvântului de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat principalele căi prin care creștinii pot urca duhovnicește, dobândind mântuirea sufletelor: „Călugărul se apropie de Dumnezeu prin rugăciunea lui de zi și de noapte, prin jertfa ascultării, prin despovărarea de orice bun pământesc și de orice dorință de dominare și de plăcere trupească, iar cel din lume, mireanul, se apropie de Dumnezeu, pe de o parte, prin viața lui de rugăciune, puțină ca timp, pentru că este prins în treburile cetății, iar pe de altă parte, prin naștere de copii. Prin aceste două lucruri, omul din lume poate să tindă spre aceeași înălțime spre care este chemat să ajungă călugărul din mănăstire”.

La sfârșitul slujbei, după împărtășirea credincioșilor cu Sfintele Taine, protos. Casian Florea, starețul Mănăstirii Ceahlău, a mulțumit pentru prezență Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, părinților care au slujit împreună cu ierarhul lor, cât și credincioșilor împreună- rugători.

Comentarii Facebook


Știri recente