Slujbă Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Rm.Vâlcea în prima zi a anului 2014

Astăzi, în ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea împrejur după Trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informeazî arhiram.ro

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale condusă de Prof. Marian Cristi Stroe.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru realizările din anul care tocmai s-a încheiat și au fost înălțate rugăciuni Bunului Dumnezeu în nădejdea că anul 2014 va aduce Bisericii și credincioșilor, mai multă credință și râvnă de a-L mărturisi pe Hristos în cuvânt și în faptă.

La finalul slujbei, Preasfințitul Episcop Emilian a ținut un cuvânt de învățătură despre întreita sărbătoare de astăzi. În prima parte a cuvântului Preasfinția Sa a vorbit despre numele de Iisus Hristos și numele de creștini și importanța lui în iconomia mântuirii noastre. Apoi, a arătata semnificația sărbătorii închinate Sfântului Vasile cel Mare, a vieții și lucrării lui teologice și social-filantropice. În finalul cuvântului, Părintele Ierarh a vorbit despre anul nou calendaristic, despre timp și despre curgerea vieții noastre în timpul istoric al mântuirii.

Totodată, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 29 octombrie 2013, Preasfințitul Părinte Episcop Emilian a declarat inaugurarea Anului 2014 ca An omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei împărtășanii) și An comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Eparhia Râmnicului, subliniind faptul că Arhiepiscopia Râmnicului are cele mai însemnate ctitorii și rectitoriri ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, în frunte cu Mănăstirea Hurezi.

La ieșirea din Catedrala Arhiepiscopală, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a împărțit daruri unui grup de copii ce i-au urat un An Nou bun.

Comentarii Facebook


Știri recente