Slujbă arhierească în Parohia Râmești din orașul Horezu

Biserica Ortodoxă pomenește, vineri, 6 septembrie 2013, minunea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose. În această zi Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Arhangheli” din Parohia Râmești, orașul Horezu, județul Vâlcea, care și-a serbat unul dintre hramuri, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii , în seara zilei de joi, 5 septembrie, iar a doua zi a continuat cu Utrenia și cu Sfânta Liturghie.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat rolul îngerilor în iconomia mântuirii oamenilor :”Iată că între noi și Dumnezeu se interpune această lume nevăzută, lumea îngerilor și fiecare dintre noi are un înger păzitor, fiecare popor are un înger al său, pe care Dumnezeul i-a rânduit ca să ocrotească și să poarte de grijă creației Sale. Cei mai cunoscuți dintre îngeri sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil; Mihail, Arhistrategul Vechiului Testament și Gavriil, trimisul lui Dumnezeu în Noul Testament, toate rânduite spre a noastră mântuire”.

Preasfinția Sa a elogiat și pe ctitorul acestei sfinte biserici: „Această biserică a fost construită în cinstea Arhanghelului Mihail de către Sfântul voievod Martir Constantin Brâncoveanu, tocmai pentru că el a adus slavă și cinste lui Dumnezeu care l-a ajutat să biruiască pe turci și să ocrotească poporul și Biserica Ortodoxă. Avea multă evlavie la toți sfinții, dar mai ales la Sfântul Arhanghel Mihail care se știe și din Vechiul Testament că a fost ocrotitor al oștilor pământești ale poporului lui Israel”, a spus Preasfințitul Părinte.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către grupul psaltic „Sfântul Grigorie Decapolitul” a Mănăstirii Bistrița Olteană.

La sărbătoare au participat: Ilie Fârtat, primarul orașului Horezu, Pr. Mihai Cârțan, Protopop de Horezu, Stareța Mănăstirii Hurezi, stavrofora Marina Comăniciu, oficialități, preoți, monahii și credincioși din parohie, dar și din orașul Horezu.

Sfânta Liturghie arhierească de astăzi de la Biserica „Sfinții Arhangheli” din Parohia Râmești, a marcat totodată din punct de vedere spiritual deschiderea festivă a celei de-a noua ediție a sărbătorii „Zilele orașului Horezu”, anul acesta urbea vâlceană aniversând 526 de atestare documentară.

Biserica cu hramul „Sf. Îngeri Mihail și Gavriil” se află în cătunul Romanii de Jos, pe stânga drumului, înainte să apuce panta ce urcă la Mănăstirea Hurezi. În anul 1700 este clădit de către Ioan Arhimandritul, apoi reparat și zugrăvit în anul 1757, prin grija egumenului Dionisie Bălăcescu și frații săi. Schitul, cu totul deosebit de celelalte ca plan și decorație, a fost construit pentru robii mănăstirii, a servit și servește ca biserică de mir pentru satul Romanii de Jos și mahalaua Țigănia, în prezent fiind păstorit de părintele Constantin Dumitrescu.

Minunea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose

„Când a trecut prin Frigia ca să propovăduiască Evanghelia, Sfântul Apostol Ioan a proorocit o apropiată vizită providențială a prințului arhanghelilor, Mihail, în locul numit Heretopa. Și într-adevăr, la puțin timp, în acel loc în mod minunat a izbucnit din pământ un izvor vindecător de toată boala. Unul din mulții credincioși care s-au perindat pe la acest izvor, a cărui fiică s-a vindecat prin această apă, a construit pe acel loc, în semn de recunoștiință, o mică biserică închinată Arhanghelului Mihail.

Nouăzeci de ani mai târziu, în această biserică s-a așezat, spre a practica asceza și a servi la altar, un tânăr numit Arhip, originar din Hierapolis. Pentru zelul și dragostea acestui tânăr atlet al lui Hristos, Dumnezeu i-a dat harul de a face minuni și vindecări. Dar niște elini, aprinși de mânie și invidie din pricina minunilor preamărite ce se făceau în biserica Arhistrategului Mihail, au vrut să abată râul care curgea în apropiere asupra Bisericii, că să înece și Biserica și pe Arhip. Dar dumnezeiescul Arhistrateg, însuși arătându-se și poruncind lui Arhip să se îmbărbăteze, a lovit cu un toiag în piatră și a făcut cale apei prin aceasta, și de atunci până în ziua de astăzi se vede cum acolo este înghițită apa și se mistuiește.” (Sinaxar)

Comentarii Facebook


Știri recente