În Duminica a IV-a după Rusalii, astăzi, 21 iulie 2013, credincioșii localității Boișoara, din frumoasa Țară a Loviștei, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la punerea pietrei fundamentale a bisericii cu hramurile „Buna Vestire”, „Cuvioasa Parascheva” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, din Parohia Bumbuiești, Preasfințitul Episcop-vicar Emilian a oficiat Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, pe o scenă special amenajată în incinta Școlii Primare din localitate, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Ierarh a arătat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică citită, în care Sfântul Evanghelist Matei redă dialogul extraordinar dintre Mântuitorul Hristos și sutașul credincios, în urma căruia sluga centurionului este vindecată în mod minunat. Preasfințitul Părinte i-a îndemnat pe credincioși să fie asemenea sutașului și să se roage lui Dumnezeu pentru vindecarea semenilor noștri, a celor bolnavi, aflați în suferință și să le acorde un cuvânt de mângâiere în orice împrejurare pentru alinarea și zidirea sufletească a acestora.
„Cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos a vindecat pe sluga sutașului, și ne îndeamnă și pe noi ca să folosim cuvinte care zidesc, care aduc mângâiere pentru oamenii aflați în suferință s-au singuri. De multe ori cuvintele noastre rănesc mulțime de suflete, și la rândul nostru vedem cât de afectați suntem datorită unui cuvânt nepotrivit spus într-o situație sau alta. O mulțime de oameni aflați în suferință, la bătrânețe sau singuri nu au nevoie neapărat de ajutorul nostru material, dar au nevoie de rugăciunea noastră și de un cuvânt de încurajare, de îmbărbătare, care să-i scoată din starea de neputință și de singurătate.”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Emilian Lovișteanul l-a felicitat pe părintele paroh Rodinel Mureșan, pentru activitatea pastorală, misionară și administrativă desfășurată în parohie, și de asemenea, pe enoriașii parohiei pentru sărbătoarea bicentenară a bisericii din localitate, oferindu-le iconițe și cărți de rugăciuni. La rândul său, părintele Mureșan i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Emilian pentru binecuvântarea adusă credincioșilor comunității din Bumbuiești prin această vizită pastoral-misionară.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul de cameră „Caedonia” din Sibiu, condus de profesorul Florin Soare.
Alături de sărbătoarea religioasă, comunitatea din Boișoara a sărbătorit și 100 de ani de la înființarea primei școli din satul Bumbuiești. La eveniment au mai participat: Nicolae Gheorghe, Primarul comunei Boișoara, oficialități locale, preoții de la parohiile învecinate, monahi, monahii și numeroși credincioși.
Biserica Parohiei Bumbuiești cu hramurile „Buna Vestire”, „Cuvioasa Paraschiva” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” se află pe raza comunei Boișoara, situată în nordul județului Vâlcea, pe partea stângă a Oltului, în depresiunea intracarpatică Țara Loviștei, cuprinsă între munții Făgărașului la nord și munții Coziei la sud-est. Comuna Boișoara este atestată documentar la 1451, anul în care voievodul Vladislav Vlaicu dăruiește satelor Găujani și Boișoara munți cu păduri și pașuni alpine. Satul Bumbuiești se formează mai târziu, populația băștinașă fiind parvenită de la satele din comitatul Sibiului, refugiați din cauza dominației străine în sudul Transilvaniei.
Biserica din Bumbuiești a fost zidită între anii 1813 și 1816, din piatră și cărămidă tencuită, acoperită cu șiță, cu clopotnița din fier. Sfântul locaș a fost ridicat cu contribuția familiei Mohnu Ion cu fiii, precum și a enoriașilor comunității. Între anii 1886-1906 și 1954, fiind trasnită, biserica a fost acoperită cu tablă, legată cu centură din fier, deoarece zidul a fost crăpat, în special în sfântul altar. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în anul 1995, a fost restaurată pictura și apoi resfințită în același an de către Preasfințitul Părinte Irineu Slătineanul, astăzi, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei.