Slujbă arhierească în noul locaş din Hagimus, Căuşeni

Duminică, 2 noiembrie, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din satul Hagimus, rn. Căuşeni (preot paroh Veaceslav Ciobanu).

PS Antonie, după Sfânta Liturghie, s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a XXIII-a după Rusalii, după care a vorbit despre activitatea rodnică a părintelui Veaceslav, după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei. Între altele, PS Antonie a spus: „Sunt pentru prima dată în biserica din Hagimus, dar ştiu, de la părintele Veaceslav, cu cât greu se înalţă. Tot de la părintele ştiu că nu este lăsat singur şi că frăţiile voastre sunteţi aproape de sfinţia sa şi că vă doriţi mult ca să duceţi la bun sfârşit construcţia şi înfrumuseţarea sfântului locaş, lucrare binecuvântată de Dumnezeu. Ştiu că un mare sprijin acordă şi doamna primar. Vă mulţumim şi Bunul Dumnezeu să vă răsplătească pentru darul d-voastră. Îi mulţumim şi părintelui Veaceslav care s-a jertfit şi se jertfeşte mult la înălţarea sfântului locaş”.

Părintele Veaceslav a mulţumit PS Antonie pentru slujbă şi binecuvântare arhierească acordată comunităţii de creştini din satul Hagimus, dăruindu-i ierarhului Mitropoliei Basarabiei cartea ieromonahului Tihon „Ahiereul”, subliniind că „este pentru a doua oară când în noua biserică se oficiază slujbă arhierească”. „Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să continuăm această lucrare sfântă”, a mai spus Părintele Veaceslav.

La Sfânta Slujbă a fost prezentă şi dna Elena Josan, primarul satului Hagimus, unul dintre ctitorii sfântului locaş din Hagimus, care a mulţumit ierarhului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită şi pentru susţinerea morală acordată la construirea sfântului locaş.

Biserica veche a satului, construită în secolul al XIX, a fost închisă după ocupaţia sovietică din anul 1944 şi cu timpul, nefiind îngrijită, s-a distrus. Icoanele şi odoarele bisericeşti le-au păstrat creştinii pe la casele lor.

Temelia pentru noua biserică a fost pusă în anul 2003. Piatra de temelie a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei. Părintele Veaceslav spune că în ziua sfinţirii s-a petrecut o minune. În acea zi era o un vânt puternic. Când Mitropolitul Basarabiei a dat binecuvântarea, pe cer a apărut un stol de cocori. Vântul a încetat. Cocorii s-au rotit, deasupra, cât timp a mers slujba de sfinţite. După ce s-a terminat slujba, cocorii au plecat. Creştinii din Hagimus au văzut, în comportamentul cocorilor, un semn ceresc. Preot slujitor, atunci, la Hagimus era părintele Gheorghe Surchicean. Din anul 2005 la Hagimus păstoreşte părintele Veaceslav Ciobanu. În anul 2005 s-a reuşit ridicare pereţilor bisericii până la centura de sus. Acoperişul a fost pus în anul 2011. Prima slujbă arhierească în noul locaş din Hagimus, Căuşeni a fost oficiată, la 21 octombrie 2012, de către ÎnaltpreasfinţitulPetru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Comentarii Facebook


Știri recente