Slujbă arhierească în Catedrala mitropolitană ieșeană

Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie oficiată în Duminica a VII-a după Paști în Catedrala mitropolitană din Iași s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a oficiat slujba înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și le-a adresat celor prezenți cuvânt de învățătură, informează „Ziarul Lumina”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus” al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita, iar în soborul ce a slujit la slujba arhierească s-au numărat și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Teofan a rostit cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre căile prin care omul se poate forma duhovnicește pe parcursul întregii vieți: „Spre trei lucruri este chemat creștinul să se îndrepte și să le împlinească. În primul rând, omul trebuie să aibă conștiința că este slab și păcătos, după cum afirmă Sfântul Ioan Gură de Aur, că „cel ce-și amintește tot timpul de păcatele sale, Dumnezeu le iartă și le uită pe acestea”. În al doilea rând, pentru a fi plăcut înaintea lui Dumnezeu, este necesară eliberarea de dorința de a-i domina pe alții prin așa-zisa noastră superioritate. În acest sens, părintele Sofronie spune că ținta creștinului este aceea de a dobândi libertatea duhovnicească, cea despre care Sfântul Apostol Pavel spune că aparține fiilor lui Dumnezeu, adică modelul spre care țintim și noi. În cel de-al treilea rând, pentru că suntem în săptămâna premergătoare Pogorârii Sfântului Duh, trebuie să așezăm în inima noastră cuvântul Sfântului Siluan Athonitul, care spune într-o rugăciune: „Dă-le, Doamne, tuturor să Te cunoască pe Tine în Duhul Sfânt”, arătând prin aceasta că scopul vieții creștine este dobândirea Duhului Sfânt, coborât la Cincizecime peste lume”.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a îndemnat pe credincioși să participe în număr cât mai mare la Marșul pentru Familie, ce a fost organizat duminică la Iași. Conform tradiției, înainte de a se retrage în Reședința mitropolitană, IPS Teofan i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…