Slujbă Arhierească de Sfânta Muceniță Varvara în Salina – Ocnele Mari

În ziua prăznuirii „Sfintei Mucenițe Varvara”, astăzi, 4 decembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica din Salina – Ocnele Mari, care își serbează ocrotitoarea.

Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Varvara, ocrotitoarea spirituală a minerilor, constructorilor și arhitecților creștini ortodocși, a început marți, 3 decembrie, după amiază, cu slujba de Priveghere. Astăzi l-a Sfânta Liturghie au participat oficialități locale, angajați ai instituției Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea și numeroși credincioși din eparhie.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a elogiat viața Sfintei Mucenițe Varvara, evidențiind credința, răbdarea și iubirea jertfelnică pentru Domnul Hristos, Mirele său, îndemnând pe cei de față să reflecteze la martiriul Sfintei, după cum informează arhiram.ro

Totodată Preasfinția Sa a sfătuit ca părinții să-și iubească copiii, să-i educe și să-i crească în credința creștină, iar pe copiii i-a îndemnat să mulțumească lui Dumnezeu și părinților pentru darul vieții și purtarea de grijă. La final Părintele Ierarh a felicitat pe toți ostenitorii exploatării miniere de la Ocnele Mari pentru sărbătoarea ocrotitoarei lor spirituale, apreciind frumoasa conlucrare dintre Arhiepiscopia Râmnicului și Sucursala Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

După Sfânta Liturghie, un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Costea Marinoiu”, din Ocnele Mari, care sunt angrenați și în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, sub îndrumarea Prof. Dumitru Marius Neagu, au susținut un microrecital de colinde tradiționale românești.

Salina „Ocnele Mari” găzduiește zilele acestea și o mini expoziție a meșterilor populari din Oltenia, care au avut bucuria de a cinsti pe Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, alături de ceilalți participanți la sărbătoare. Expoziția a fost vizitată după Sfânta Liturghie și de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul împreună cu conducerea instituției, oficialitățile locale și cu pelerinii prezenți de hramul Sfintei Varvara.

În după-amiaza acestei zile Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a binecuvântat lucrările de asfaltare din cătunul Slătioarele, al localității Ocnele Mari, ce se realizează prin grija Consiliului Local al Primăriei Ocnele Mari și a Primarului Petre Iordache. Drumul local asfaltat, în curs de finalizare, face legătura între localitățile Ocnele Mari și Bunești.

File de istorie – Moaștele Sfintei Mare Mucenițe Varvara din Grecia la Salina Ocnele Mari

În perioada 23 – 30 mai 2011, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Înaltpreasfințitul Daniel, Mitropolit de Kaessariani, Vyron și Ymittos – Grecia a adus la Râmnicu Vâlcea, spre bucuria duhovnicească a clerului și credincioșilor vâlceni, moaștele Sfintei Mare Mucenițe Varvara, din Grecia. Racla cu Moaștele Sfintei Mucenițe a fost așezată spre închinare sâmbătă și duminică, 28 și 29 mai 2011, în biserica ce poartă hramul Sfintei din Salina de la Ocnele Mari. Aici, în prezența Sfintelor Moaște, duminică, 29 mai 2011, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi în frunte cu IPS Daniel, Mitropolit de Kaessariani, Vyron și Ymittos.

Bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea și Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Vețeleanu din Parohia Trăistari, de care aparține acest sfânt lăcaș.

La această sărbătoare ortodoxă au participat oficialități de stat, locale și centrale, angajați ai salinei, preoți și credincioși din parohiile vecine și numeroși turiști din țară.

În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din județul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri față de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” unde credincioșii își pot găsi liniștea sufletească, este deschis publicului și un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât și obiecte ce țin de istoria bogată a localității, precum și un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) și spații de joacă pentru copii.

Sfânta Muceniță Varvara este protectoarea minerilor, arhitecților și a constructorilor creștini ortodocși. Mucenița a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ținea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseți trupești. Fecioara aceasta credea în Hristos și n-a vrut să-și ascundă credința de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit și s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munți. Tatăl ei a urmărit-o și a găsit-o; a luat-o de cosițe și a dat-o domnului țării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos și a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri și în sfârșit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte și a murit. (Sinaxar)

Comentarii Facebook


Știri recente