Slăbănogul de astăzi dă dovadă de răbdare și îndelungă răbdare, spune PS Varlaam

„Evanghelia ne propune ca model pe slăbănogul de astăzi care dă dovadă de răbdare și îndelungă răbdare”, a spus Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul în predica rostită duminică la Catedrala patriarhală din București.

Preasfinția Sa a scos în evidență răbdarea cu care bolnavul a așteptat pe cineva care să îl arunce în scăldătoare.

„După 38 de ani nu blestemă pe Dumnezeu pentru paralizia sa, nu hulește pe oameni pentru egoismul care îi face să îl ocolească de fiecare dată când apa se tulbură, ignorându-l. Bolnavul nu face decât să constate că într-un oraș plin de oameni, capitala Țării Sfinte care la Paști și la Cincizecime era plină de pelerini veniți din toată lumea, el este un om absolut singur”.

„Concluzia omului paralizat este una dură deoarece, dintre toți acei oameni, nu venea absolut nimeni să îl bage în scăldătoare după ce apa era tulburată de înger. Cei 38 de ani petrecuți în așteptarea vindecării îl fac pe paralitic un model de îndelungă răbdare”, a explicat Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.

„Această îndelungă răbdare este o pildă pentru cei care se confruntă cu suferința bolilor, iar lucrul acesta este de temelie într-o perioadă în care mulți dintre semenii noștri cunosc consecințele bolilor incurabile, grele”.

Preasfinția Sa îl dă ca model de răbdare pe omul care a așteptat vindecarea, spunând că „este o lecție pentru toți care ne confruntăm cu boli și suferințe trupești și sufletești”.

„Învățăm din pilda suferindului de astăzi că de fiecare dată când primim o binecuvântare de la Dumnezeu trebuie să ne găsim în Biserică pentru a mulțumi  pentru îndurările primite”.

În Biserică nu doar că îl întâlnim pe Hristos care ne-a izbăvit ci „aici avem posibilitatea unirii cu El prin împărtășirea cu Sfântul lui Trup și Sânge în Taina Sfintei Euharistii”.

„Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să pășim cu curaj, cu răbdare și îndelungă răbdare, în lupta pe care o ducem până la sfârșitul vieții noastre, știind că și atunci când ne simțim singuri și neajutorați, Dumnezeu trimite îngeri ca să ne ajute așa cum a trimis femeilor mironosițe ca să prăvălească piatra grea de pe ușa mormântului, sau așa cum el însuși a venit la Vitezda ca să izbăvească pe slăbănogul din Evanghelia de astăzi”.

Scăldătoarea Vitezda

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat că scăldătoarea Vitezda din Ierusalim „este o prefigurare a Bisericii lui Hristos în care prin Sfintele Taine lăsate de El se vindecă toată neputința și toată suferința din popor”.

„Apa tulburată a Vitezdei este, în interpretarea Sfinților Părinți, apa Sfântului Botez sfințită de Duhul Sfânt invocat de preoții slujitori ca aceasta să devină baie a nașterii din nou, a unei făpturi vindecate de sub robia demnilor, a păcatului, a iadului, a bolii și a morții”.

Episcopul vicar patriarhal a încheiat predica, afirmând că „Biserica rămâne până la sfârșitul veacurilor noua scăldătoare Vitezda în care ne vindecăm de toate bolile sufletești și trupești”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente