Situația creștinilor din Irak

Titlul pe care ni-l propune cotidianul „La Croix” în ediția din 25 februarie 2010 tratează un subiect provocator al perioadei actuale, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’. Potrivit acestui articol, guvernul irakian a numit joi, 25 februarie, o comisie de anchetă privind moartea a numeroși creștini, în urma accentuării reacțiilor internaționale. Ediția din 22 februarie 2010 a săptămânalului francez „La Vie” ne prezintă articolul semnat de Joséphine Bataille, care anunță că guvernul libanez a declarat o sărbătoare națională în cadrul căreia creștini și musulmani se vor uni în jurul personalității Maicii, cinstită în ambele religii.

Creștinii din Mossul au mai suferit deja un val de violențe în 2008, provocând un prim exil de aproximativ 12 000 de persoane în afara orașului. De câteva săptămăni, coșmarul pare că a reînceput. Pe 14 decembrie 2009, două atentate vizau o biserică siriană ortodoxă și o școală creștină din oraș și, în aceeași zi, o bombă exploda aproape de o biserică siriană ortodoxă.

De atunci, violențele s-au înmulțit : cinci creștini au fost uciși în cursul ultimelor două săptămâni iar marți, 23 februarie a.c., câțiva bărbați au asasinat trei membri ai comunității siriene catolice. Un atac, la o zi după apelul făcut de episcopul de Mossul pentru încetarea acestor crime… Organizația Human Wrights Watch vede în acest lucru marca viitoarelor alegeri politice, de pe 7 martie. Votul minorității creștine a acestei regiuni ar putea fi determinant pentru departajarea celor două tabere: kurdă și arabă.

Întâlnire pe tema Bisericilor Orientale în octombrie 2010

Situația creștinilor din Irak a devenit una din preocupările majore ale diplomației Vaticanului. Cu siguranță acesta este motivul care l-a determinat pe Papa Benedict al XVI-lea să organizeze în octombrie 2010 o întâlnire pe tema Bisericilor Orientale. Papa este foarte îngrijorat pentru că această regiune a lumii își pierde progresiv populația creștină, care se află totuși acolo de două mii de ani.

Acesta a ridicat tonul, făcând public, în prima pagină a ziarului Osservatore Romano, faptul că a aflat cu „profundă durere de continuarea crimelor asupra creștinilor din regiunea Mossul”. Același articol cuprinde și reproducerea in extenso a unei scrisori a Cardinalului secretar de stat Tarcisio Bertone, adresată la începutul lui ianuarie prim-ministrului irakian, Nouri Kamil Mohamed Al Maliki. Această scrisoare nu trebuia inițial să fie făcută publică; Cardinalul Bertone amintește aici de angajamentul luat de prim-ministru în fața Papei în 2008, de a-i proteja pe creștini.

Este apelul Papei eficace?

Acest apel răspunde la cererea insistentă a episcopilor creștini din Irak, care știu că numai presiunea internațională poate constrânge guvernul să reacționeze. Miercuri, Patriarhul sirienilor catolici, Ignatie Iosif al III-lea, denunța public „incapacitatea responsabililor guvernului de a asigura securitatea în oraș”, dezvăluind „complicitatea lor cu criminalii care aplică operațiunea de eliminare a populației creștine din Mossul”.

Apelul Papei a permis cel puțin aducerea dramei creștinilor din Irak în prim-planul actualității internaționale, constrângând guvernul irakian să acționeze. Ieri, prim-ministrul Irakului a anunțat crearea unei comisii de anchetă privind crimele comise asupra creștinilor, afirmând că va „întări măsurile de securitate pentru prevenirea unor astfel de tentative”.

Libanul declară o sărbătoare națională islamo-creștină

Ediția din 22 februarie 2010 a săptămânalului francez „La Vie” ne prezintă articolul semnat de Joséphine Bataille, care anunță că guvernul libanez a declarat o sărbătoare națională în cadrul căreia creștini și mususlmani se vor uni în jurul personalității Maicii Domnului, cinstită în ambele religii. Aceasta va avea loc în ziua Bunei Vestiri.

Creștini și musulmani vor avea o sărbătoare comună, ceea ce este o premieră în lume. Ziua de 25 martie va fi decretată de guvernul libanez drept „sărbătoare națională comună islamo-creștină”, la propunerea prim-ministrului Saad Hariri. Noua sărbătoare se va desfășura în ziua în care creștinii prăznuiesc Buna Vestire, fără însă a o înlocui.

Proiectul propune ca Maica Domnului, personalitate cinstită în cele două religii, să devină un element de coeziune național. Într-adevăr, și Evanghelia, și Coranul relatează Vestea cea Bună adusă de Arhanghelul Gavriil Mariei și taina Nașterii din fecioară a lui Iisus. Totuși, pentru musulmani, Maria (Maryam) nu este decât mama profetului Issa, și nicidecum cea care Îl aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu, Cel pe Care creștinii îl recunosc drept Hristos.

Această inițiativă a fost pregătită de o delegație islamo-creștină și prezentată în fața guvernului acum câteva zile, pentru a oficializa o decizie luată deja din 2009. În urma acestei decizii politice, pe care ei o consideră istorică, promotorii acestei sărbători speră să existe replici și în alte țări, pentru că actorii dialogului interreligios lucrează la acest proiect de mai mulți ani iar libanezii au primit această inițiativă în mod pozitiv.

Dincolo de aspectul ei simbolic, această nouă sărbătoare națională ar trebui să genereze programe socioculturale care să valorizeze ceea ce împărtășesc creștinii și musulmanii. In acest scop va fi creată o asociație, plecând de la comisia spirituală fondatoare a evenimentului de la Jamhour și de la reprezentanții unor asociații și artiști care lucrează în domeniul islamo-creștin.

Primit în audiență de Papa Benedict al XVI-lea pe 21 februarie, la puțin timp după decretul care a stabilit sărbătoarea islamo-creștină, prim-ministrul Libanului a susținut angajamentul său în favoarea coexistenței în pace a creștinilor și musulmanilor. Cei doi șefi de stat au mărturisit că, „prin coexistența exemplară a diferitelor comunități religioase care alcătuiesc Libanul, țara continuă să fie un mesaj pentru regiunea Orientului Mijlociu și pentru lumea întreagă”, a precizat Joséphine Bataille.

Comentarii Facebook


Știri recente