Sit arheologic creștin în Emiratele Arabe Unite

De curând a fost deschis publicului situl arheologic al unei mănăstiri creștine din Emiratele Arabe Unite, veche de peste 1.400 de ani. Acesta este singurul sit arheologic creștin care datează din perioada preislamică deschis publicului. Ruinele mănăstirii creștine au fost descoperită pe insula Sir Bani Yas din Golful Arab, informează „Ziarul Lumina”.

Complexul mănăstiresc, construit în jurul anului 600 după Hristos, a fost descoperit în anul 1992, pe insula lui Sir Bani Yas din Golful Arab, la sud-vest de emiratul Abu Dhabi, anunță cotidianul londonez ‘Daily News’. Mănăstirea creștină, după toate probabilitățile, a adăpostit 40 până la 60 de călugări, care aparțineau de Biserica nestoriană. Complexul mănăstiresc cuprindea o biserică, o capelă cu un turn, chilii, cuhnii, gospodărie și alte anexe, toate acestea desfășurându-se pe o suprafață de 65 mp. Mănăstirea era așezată aproape de coasta răsăriteană a insulei, ceea ce înseamnă că era vizibilă de pe corăbiile pelerinilor care călătoreau pe rutele comerciale spre India. Aceștia se opreau aici pentru a se ruga, pentru a-și lăsa darurile și a se odihni înainte de a porni mai departe. Săpăturile continuă și astăzi, chiar dacă turiștii au primit acces, e drept, doar sâmbăta, pe șantierul arheologic.

‘Acum 20 de ani nu bănuiam că creștinii au pătruns atât de mult în părțile de sud și de est ale Golfului Arab. Această descoperire demonstrează că creștinismul a penetrat mult mai departe decât credeam înainte’, a precizat pentru cotidianul londonez dr. Joseph Elders, arheologul-șef al Bisericii Anglicane și, în același timp, directorul proiectului de cercetare arheologică de la Sir Bani Yas.

Întregul complex a fost ridicat în jurul mormântului unui sfânt

Arheologul britanic crede că creștinismul s-a răspândit în aceste părți între anii 50 și 350 d.Hr. Arheologii au găsit un schelet, care se crede că este al unui călugăr îmbunătățit sau este al unui sfânt din partea locului, probabil întemeietorul mănăstirii, căci întregul așezământ pare să fi fost construit în jurul acestui mormânt. Se crede că sfântul, iar ulterior, după moartea acestuia, mormântul său au constituit motivul principal pentru care pelerinii vizitau insula. Mănăstirea a funcționat până în jurul anului 750 d.Hr., adică aproximativ o sută de ani după pătrunderea islamului în Golf. Arheologii au descoperit 15 tipuri de ceramică în complex. Artefactele, incluzând boluri, borcane, vase de sticlă și vase ceremoniale, arată că monahii aveau legături cu Irakul, India și poate Bahrainul de astăzi. Situl arheologic, deschis recent, a fost excavat între 1993 și 1996, sub patronajul șeicului Zayed, fondator al Emiratelor Arabe Unite, care a folosit insula Sir Bani Yas ca refugiu. Cercetările de teren au fost oprite până în 2009, când șeicul Mohammed bin Zayed, prințul moștenitor al Abu Dhabi, a ordonat reluarea excavărilor.

Comentarii Facebook


Știri recente