Sinodul Patriarhiei Bulgare va discuta despre situaţia din Ucraina în luna decembrie

Sfântul Sinod al Patriarhiei Bulgare va discuta despre situaţia din Ucraina în următoarea şedinţă sinodală din decembrie, a declarat marţi Mitropolitul Ciprian de Stara Zagora, preşedintele comisiei sinodale care analizează această problemă.

„Până atunci (decembrie – n.r.) comisia trebuie să analizeze diferite documente şi va dura mai mult timp”, a declarat Înaltpreasfinţia Sa pentru Agenţia naţională de ştiri a Bulgariei, conform TASS, citat de Orthocristian.

În acest context, Patriarhul Neofit a spus că „îşi doreşte ca totul să se încheie cu pace şi bunăvoinţă”.

În cursul acestei luni, Preafericitul Părinte Kirill a scris tuturor conducătorilor de Biserici Autocefale pentru a-i informa cu privire la criza din Ucraina şi pentru a propune întrunirea unui sinod Panortodox pe acest subiect.

În urma acestei scrisori, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei s-a întrunit şi a decis să înfiinţeze o comisie care să analizeze atât scrisoarea Patriarhului Kirill, cât şi întreaga situaţie din Ucraina.

Comisia sinodală s-a întrunit luni şi marţi la Mănăstirea Troian.

Biserica Ortodoxă Română despre situaţia din Ucraina

În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a reiterat, în ultima şedinţă sinodală, recomandarea ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.

În comunicatul emis  în 25 octombrie, Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii.

„Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate”, se precizează în comunicat.

Foto credit: Orthochristian

Comentarii Facebook


Știri recente