Sinodul Mitropoliei Munteniei va analiza în următoarea ședință propunerea de canonizare a Mitropolitului Neofit Cretanul

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat săptămâna trecută despre canonizarea Cuvioșilor Dionisie Ignat și Petroniu Tănase, iar la finalul întrunirii a fost anunțată încă o propunere de canonizare care va fi analizată în următoarea ședință de lucru. Este vorba de Mitropolitul Neofit Cretanul (1690-1753).

„S-a spus despre el că a fost un grec mai român decât românii. Și, pentru că i-a apărat împotriva domnitorului fanariot Matei Ghica și s-a opus birurilor exorbitante, a fost otrăvit chiar de medicul său grec și a murit ca martir”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel despre Mitropolitul Neofit Cretanul.

„A fost unul din cei mai harnici și dinamici ierarhi ai Țării Românești și a avut multe asemănări cu Sfântul Antim Ivireanul”, a precizat Patriarhul miercuri, în ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan.

Membrii Sinodului Mitropolitan au primit câte un exemplar din cartea scrisă de Arhim. Nectarie Șofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, despre viața și activitatea Mitropolitului Neofit Cretanul al Țării Românești.


Mitropolitul Neofit, originar din insula Creta și născut în anul 1690, a venit în Țara Românească pe când era ieromonah și a fost o vreme dascăl pentru copiii domnitorului Constantin Mavrocordat.

A fost ales mitropolit titular al Mirelor Lichiei în 1737, iar după trecerea la Domnul a Mitropolitului Ștefan II al Țării Românești, a fost numit urmaș pe scaunul Mitropoliei Ungrovlahiei, prin transfer.

Deși era grec, s-a dovedit un foarte bun ierarh pentru români: a luat parte la acțiunea de desființare a „rumâniei” în 1746, a protestat în fața abuzurilor unui domn fanariot, a sporit veniturile Mitropoliei, a hotărât şi impus dezrobirea romilor de pe moşiile mănăstireşti şi ale mitropoliei, intrând în conflict cu marea şi mica boierime românească, a îndrumat școlile țării, înființând el însuși o școală la Pătroaia, jud. Dâmbovița, subvenționată de Mitropolie, în care învățau carte gratuit copii de țărani (1746-1774), a înființat și înzestrat biblioteca Mitropoliei, a tipărit toate cărțile de slujbă – cu excepția Mineielor, dar și cărți de învățătură.

A trecut la Domnul la București, în data de 16 iunie 1753.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente