Sinodul Mitropoliei Clujului a aprobat argumentele pentru canonizarea Părintelui Liviu Galaction Munteanu

Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au întrunit luni în ședință de lucru la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca. Pe ordinea de zi a figurat dosarul de canonizare al Părintelui Profesor Liviu Galaction Munteanu, martir al temnițelor comuniste. Ierarhii au aprobat argumentele locale pentru canonizarea sa în 2025.

Părintele Mitropolit Andrei a condus ședința, la care au participat Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Episcopul Petroniu al Sălajului, Episcopul-vicar Benedict al Clujului și Arhiereul-vicar Timotei al Maramureșului și Sătmarului.

Părintele Liviu Galaction Munteanu s-a născut în 16 mai 1898 într-o familie de învăţători din Cristian, judeţul Braşov, și s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov şi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu. A devenit doctor în Teologie al Universității din Cernăuţi.

În 17 februarie 1927 a fost hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj. Ulterior a fost și rector al instituției.

În 1958 a fost numit vicar administrativ de Episcopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului. Părintele Liviu Galaction Munteanu a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, care l-a adus în atenția Securității.

A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis în penitenciarele Aiud şi Gherla. A murit în 8 martie 1961, la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de regimul comunist.


În ședința din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori și duhovnici români persecutați sau martirizați de regimul comunist.

Aceștia vor fi canonizați în 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Vezi și:

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente