Sinodul Greciei despre coronavirus: Curaj, calm și solidaritate

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei cheamă eparhiile prin intermediul unei enciclice să se implice în lupta împotriva coronavirusului.

În cadrul unei conversații telefonice cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei a menționat că Biserica Greciei se află mereu alături de statul elen și îl va sprijini cu toate mijloacele în orice problemă care vizează poporul grec.

La rândul său, Sfântul Sinod a subliniat contribuția Bisericii în eforturile de prevenire a bolii cauzate de noul virus.

Circulara transmisă mitropoliilor din cuprinsul Greciei conține următoarele recomandări:

  1. Să ne înălțăm cu toții rugăciunile către Biruitorul stricăciunii și al morții, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să păzească moștenirea Sa sănătoasă și întreagă.
  2. Experții, atât din țară cât și din interiorul Organizației Mondiale a Sănătății, confirmă că nu există nici un motiv de panică și că majoritatea celor care se îmbolnăvesc vor avea simptome care se aseamănă gripei. Așadar, urmărim doar informările oficiale și ceea ce ne recomandă oamenii de știință.
  3. Pentru a preveni virusul, trebuie să:
    • Ne spălăm regulat pe mâini.
    • Utilizăm antiseptic cu alcool.
    • Dacă avem tuse sau febră, să contactăm telefonic medicul nostru, nu să mergem imediat la medic sau la spital.
    • Menținem distanța față de oricine manifestă simptome.
    • Curățăm suprafețele și să aerisim bine casele, locurile de muncă și sfintele biserici.
    • Cei care au simptome de boală, să evite temporar zonele aglomerate, precum și sărutările sau îmbrățișările, pentru protejarea sănătății fraților lui Hristos.
  4. Este necesară o grijă deosebită pentru semenii care aparțin grupurilor vulnerabile, care suferă de probleme respiratorii, diabet zaharat sau boli cardiovasculare, care trebuie să acorde mai multă atenție pentru a nu se îmbolnăvi. Este recomandabil să evite părăsirea locuinței dacă nu este absolut necesar, să fie și mai atenți la igienă și curățenie minuțioasă și, dacă sunt unii care se îngrijesc de bolnavi, să poarte mască.

În încheiere, Sfântul Sinod al Bisericii Greciei atrage atenția că nu trebuie să uităm că fiecare greutate, chiar și boala, poate fi o ocazie de coeziune și să scoată la suprafață latura pozitivă a relațiilor umane, care poate fi exprimată cu curaj, calm și solidaritate.

Toți creștinii ortodocși sunt chemați să se predea voii lui Dumnezeu, știind că tratarea demnă și plăcută lui Dumnezeu a bolii constituie participarea omului la martiriul conștiinței și la jertfa binemirositoare înaintea lui Dumnezeu.

De asemenea, ajutorul și cooperarea substanțială la evitarea răspândirii bolii ne conduc la realizarea iubirii slujitoare.

Foto credit: ecclesia.gr / Christos Bonis

Comentarii Facebook


Știri recente