Sinodul din Creta | Sfânta Chinotită: Neliniştea şi disperarea nu sunt justificate

Sfânta Chinotită a emis recent un comunicat de presă prin care aduce clarificări în urma tulburărilor pe marginea Sinodului din Creta, informează orthodoxie.com.

Cu privire la propunerea de întrerupere a pomenirii ierarhilor, Sfânta Chinotită şi-a exprimat dezaprobarea şi evidenţiază că acest Sfânt Sinod a avut loc după o pregătire de mai mulți ani. Înainte de lucrările din Creta, documentele pregătite au fost aduse la cunoștința credincioșilor care au avut posibilitatea de a-şi exprima orice punct de vedere.

Sfântul Munte, pe parcursul a mai multor ani, a transmis în mod clar punctele de vedere cu privire subiectul ce viza dialogurile care au avut loc cu creștinii eterodocşi. În timpul lucrărilor consiliului, ierarhii şi-au exprimat opiniile personale. Unii dintre ei şi-au formulat obiecțiile în mod corect, fără a întrerupe relația lor cu Biserica, a evidenţiat în continuare documentul.

Mai departe, s-au întărit afirmaţiile de sus: Cei patru Patriarhii Răsăriteni, prin enciclica istoriă din 1848, ne liniştesc prin mărturisirea că «nici patriarhii, nici Consiliile nu ar putea introduce niciodată vreo inovaţie pentru că gardianul credinţei şi corpul Bisericii este poporul însuşi care îşi păstrează credinţa statornică şi în concordanţă cu cea a Părinţilor săi».

În consecință, neliniștea și disperarea nu sunt justificate, deoarece duc la schisme.

Noi ne conducem, în Sfântul Munte, după teologia inspirată de Dumnezeu, de sfinţi şi de Duhul Sfânt al Bisericii.

Noi nu suntem singuri. Domnul a înviat şi a promis că va fi cu noi cu siguranţă până la sfârșitul veacurilor. Aceasta este bucuria prezenței noastre cu El Cel Care a distrus moartea, Care a oferit Bisericii nenumăraţi sfinţi, martiri și călugări. Sfântul Munte, cu viața liturgică și prezența sa rămâne întotdeauna o mărturie a credinței ortodoxe și a speranței pentru întreaga lume. În Hristos Dumnezeu Cel înviat din morți să fie slava și puterea în vecii vecilor, se evidenţiază în ultima parte a comunicatului.

Vezi documentul original aici.

Comentarii Facebook


Știri recente