Sinod mitropolitan la Bruxelles

Ierarhii eparhiilor din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale s-au întrunit în aceste zile la sediul Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile europene din Bruxelles, în cadrul Sinodului Mitropolitan, informează TRINITAS TV.

Înființarea primei mănăstiri ortodoxe române în Spania, precum și diverse probleme administrative au fost pe ordinea de zi a ședinței de lucru.

„Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei neavând până acum o mănăstire, a fost solicitarea Preasfințitului Părinte Timotei de a se aproba înființarea unei asemenea mănăstiri și pentru faptul că deja episcopia are mai mulți călugări care nu sunt organizați într-o mănăstire și care la Centrul Eparhial ar avea nevoie de această structură. De aceea, Preasfințitul Timotei a făcut pe lângă sinodul mitropolitan astăzi această cerere. În Spania, după cum se știe, locuiesc mai bine de 800 000 de români și cunoscând atașamentul creștinilor ortodocși români față de mănăstiri, se impunea înființarea primei mănăstiri, ca mai apoi aceasta să dea naștere și altor comunități monastice în Spania. Preasfințitul Părinte Timotei se gândește la alte două sau trei locuri unde s-ar putea înființa mănăstiri”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

De asemenea, s-a discutat și despre posibilitatea parohiilor de a obține fonduri europene.

„Ordinea de zi a discuțiilor noastre cuprinde mai multe probleme pastorale ale comunităților noastre din Europa și, în al treilea rând, identificarea posibilităților de finanțare pe proiecte europene a comunităților ortodoxe române din afara României. Să vedem dacă cumva în prezent sau în viitorul nu prea îndepărtat am putea și noi ca eparhii în primul rând și apoi ca parohii, să accesăm fonduri nerambursabile pentru comunitățile noastre”, a mai declarat Înaltpreasfinția sa.

În această seară, se va binecuvânta și locul pentru construirea primei mănăstiri ortodoxe române din Belgia.

„Episcopii Sinodului Mitropolitan vor participa în această seară la binecuvântarea locului în care se va amenaja prima mănăstire ortodoxă română în Belgia, la Namur, la 40 de km de Bruxelles”, a mai adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Iosif.

În cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale funcționează o arhiepiscopie și două episcopii.

Comentarii Facebook


Știri recente