SINOD | Alegeri episcopale în Biserica Ortodoxă Poloneză. O delegație BOP va participa la hramul Sf. Dimitrie cel Nou din București

În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Poloneze (BOP) de săptămâna trecută au avut loc mai multe alegeri episcopale. De asemenea, Sfântul Sinod al Bisericii Poloneze a nominalizat membrii delegației care va participa anul acesta la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din București.

Cancelaria Sfântului Sinod al BOP a emis un comunicat în care transmite că Arhim. Atanasie Nos a fost ales episcop de Łódz și Poznan, iar hirotonia sa va avea loc în data de 24 septembrie 2017, în catedrala Sfânta Maria Magdalena din Varșovia.

În postul de episcop de Supraśl și vicar al Eparhiei de Białystok și Gdańsk a fost ales Arhim. Andrei Borkowski, care va fi hirotonit arhiereu în data de 27 septembrie, în catedrala Sfântul Nicolae din Bialystock.

Ieromonahul Pavel Tokajuk a fost ales de Sfântul Sinod în demnitatea de episcop de Hajnówka, urmând ca hirotonia sa întru arhiereu să aibă loc la catedrala Sfânta Maria Magdalena din Varșovia în data de 25 septembrie.

Potrivit comunicatului cancelariei Sfântului Sinod al BOP, Arhim. Varsanufie Doroszkiewicz a fost ales Episcop de Siemiatycze. Hirotonia sa va avea loc la începutul lunii octombrie în Biserica Sfinții Apostoli din orașul Siemiatycze.

Fostul episcop de Supraśl, Grigorie Charkiewicz, a fost ales episcop vicar al Eparhiei Varșoviei și Bielsk. El va purta titlul de episcop de Bielsk.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Poloneze s-a întrunit în ședință de lucru joi, 24 august 2017, sub președinția Preafericitului Părinte Mitropolit Sava. În timpul acestei ședințe, au avut loc alegeri de episcopi vicari și eparhioți. De asemenea, Sinodul a desemnat o delegație a BOP care să participe la sărbătoarea de a cest an a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în București.

Potrivit cancelariei sinodale, delegația BOP participantă la sărbătoarea ocrotitorului spiritual al Bucureștilor este compusă din Arhiepiscopul Jacob de Bialostock și Gdansk, pr. Tomasz Stempe și pr. Jaroslaw Jaszczuk.

Biserica Ortodoxă a Poloniei și-a dobândit autocefalia în anul 1924 și este astăzi a douăsprăzecea Biserică Ortodoxă Autocefală canonică în ierarhia celor paisprezece Biserici Ortodoxe recunoscute internațional. Începând cu anul 1998 este condusă de Preafericitul Părinte Sava, Arhiepiscopul Varșoviei și Mitropolitul Întregii Polonii.

În decursul timpului au existat bune relații între Biserica Ortodoxă Română și cea Poloneză. Un aspect notabil este faptul că anul acesta BOP a decis introducerea a peste patruzeci de sfinți români în calendarul său.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…