Singura parohie din țară cu hramul Sfântul Iulian din Tars și-a cinstit ocrotitorul

Singurul lăcaș de cult din România care poartă hramul „Sfântul Iulian din Tars“, biserica Campusului studenţesc „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi, și-a cinstit joi ocrotitorul spiritual. 

Sărbătoarea hramului a debutat miercuri cu slujba Vecerniei unită cu Litia.

Soborul slujitorilor a fost condus de părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a susținut un cuvânt despre viața și martiriul Sfântului Iulian din Tars.

De asemenea, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor a vorbit despre rolul pe care Biserica îl are în conducerea credincioșilor către Împărăția lui Dumnezeu.

Părintele a remarcat că „timpul pe care îl petrece creştinul ortodox în casa lui Dumnezeu îi aduce veşnicia”.

La finalul slujbei, părintele paroh Florin Chirilă a apreciat sprijinul pe care primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, l-a acordat parohiei în ultimii ani.

În ziua hramului, Utrenia şi slujba Acatistului au fost urmate de Sfânta Liturghie şi de Parastasul pentru ctitori şi pentru cei adormiţi, după cum a declarat pentru Agenția de știri Basilica Constantin Ciofu, Ziarul Lumina – Ediția de Moldova.

Credincioșii care au participat la slujbă au avut ocazia de a cinsti un fragment din moaștele sfântului Iulian din Tars, adus în lăcașul de cult încă din anul 2013.

Istoricul Parohiei

Parohia a fost înființată în anul 2001 în vremea păstoririi Patriarhului Daniel ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În data de 15 martie 2004 a fost numit preot paroh Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Datorită faptului că nu exista un locaș de cult, în data de 16 martie a aceluiași an au început lucrările la paraclisul parohiei, iar în data de 28 aprilie a fost oficiată prima liturghie în paraclis.

În data de 9 septembrie 2004 au început construirea bisericii de zid, urmând ca în viitorul apropiat să fie târnosită.

Foto credit: Parohia Sf. Iulian din Tars

Comentarii Facebook


Știri recente