Sinaxarul sfinţilor români pentru copii

Cu ocazia Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii, la Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut cartea Sinaxarul sfinților români pentru copii, iniţiat de membrii redacţiei revistei Chemarea CredinţeiDepartamentul de carte pentru copii şi tineret din cadrul Editurilor Patriarhiei Române, după cum ne-a precizat Ani-Eliza BUSUIOC, Secretar de redacție.

Proiectul editorial, dedicat copiilor, părinților și cadrelor didactice, cuprinde vieţile tuturor sfinţilor români incluşi în Calendarul ortodox român, viaţa fiecărui sfânt fiind inserată în carte în ordine calendaristică, de la 1 septembrie, începutul Anului nou bisericesc.

Autoarea textului, Narcisa-Mihaela Câdă, a ținut cont în realizarea povestirilor de caracteristicile de vârstă ale copiilor şcolari, punând accentul pe portretul moral şi pe rolul pe care l-au avut sfinții în viaţa Bisericii și dând dinamism povestirilor prin dialog. Deoarece nu toţi termenii religioşi au putut fi explicaţi în interiorul textului, la sfârşitul cărţii se găsește un mic dicţionar.

Prin Sinaxarul sfinţilor români pentru copii aveţi acum ocazia să aflaţi cum au devenit „prieteni ai lui Hristos” creştinii de pe teritoriul ţării noastre. Chiar dacă unii dintre ei au trăit în perioada când România avea alte graniţe decât cele de astăzi, ei sunt numiţi români. Alţii, deşi nu s-au născut pe teritoriul ţării noastre, au avut o contribuţie foarte importantă în viaţa bisericească de aici şi sunt, de asemenea, cinstiţi de Biserica Ortodoxă Română ca sfinţi români. Totodată, autoarea a considerat importantă prezența în această carte a vieții Sfântului Apostol Andrei, „Ocrotitorul României”, cel care a adus pe meleagurile noastre credinţa cea adevărată.

Prin această carte vă îndemnăm să porniţi, de ce nu, şi voi, pe calea desăvârşirii în Hristos! Pe parcursul lecturii, vă vor însoţi şi ilustraţiile realizate de Ani-Eliza Busuioc, care au înfrumusețat și au dat culoare textului.

Comentarii Facebook


Știri recente